Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Revolúcia knižných paperbackov začala pred 80 rokmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ak je kniha dobrá, lacnejšia je ešte lepšia, skonštatoval kedysi George Bernard Shaw.

Londýn/Bratislava 29. júla (TASR) – Prvá brožovaná kniha zo série Penguin Books vyšla 30. júla v roku 1935.

Za knihami s mäkkými oranžovými obálkami so znakom tučniaka stojí britské vydavateľstvo Penguin Books. Prvé brožované výtlačky sa predávali za šesť pencí, čo sa v tej dobe rovnalo cene balíčka cigariet.

V 30. rokoch 20. storočia sa túžba čitateľov po dobrej knihe uspokojovala veľmi ťažko. Knihy boli drahé a knižnice nedostatočne zásobené kvalitnými titulmi. Paperbackové výtlačky boli nápadom Allena Lanea, ktorý sa zrodil pri hľadaní zaujímavého, avšak batožinu nezaťažujúceho čítania na jeho cestu do Londýna. Nemilo prekvapený chabou ponukou časopisov a dotlačí viktoriánskych románov si uvedomil, že dobrá súdobá beletria by sa mala predávať nielen v tradičných kníhkupectvách, ale aj na železničných staniciach či v trafikách.

Allen Lane následne spolu so svojimi bratmi Richardom a Johnom založil v roku 1935 nakladateľstvo Penguin Books. Jeho symbolom sa stal tučniak, ktorý dnes v literárnom svete patrí k najznámejším značkám na svete. Prvé brožované knihy vydavateľstva Penguin Books vyšli 30. júla 1935. Čitatelia si za šesť pencí mohli kúpiť titul Ariel od Andrého Mauroisa, Zbohom zbraniam Ernesta Hemingwaya alebo dva detektívne romány, jeden z nich od Agaty Christie.

V prvom roku Penguin Books vydalo ďalších 10 paperbackových kníh, ktoré sa u verejnosti stretli s fenomenálnym úspechom. Štyridsiate roky 20. storočia boli pomerne ťažké pre nedostatok papiera a tiež z dôvodu pribúdajúcej konkurencie. Šesťdesiate roky minulého storočia poznačilo publikovanie "horúcej" knihy D. H. Lawrenca Milenec lady Chatterleyovej. Pre tento titul malo vydavateľstvo problémy so zákonom za obscénnosti. Veľmi úspešným rokom Penguin Books bol 1965, v ktorom publikovali aj prvé tituly o všeobecnej literatúre. Začiatkom 70. rokov 20. storočia sa vydavateľstvo stalo súčasťou významnej britskej nadnárodnej spoločnosti Pearson PLC.

Brožované Pengin Books sa udomácnili v krajinách po celom svete. A ako na ich adresu poznamenal známy britský dramatik George Bernard Shaw: "Ak je kniha dobrá, lacnejšia je ešte lepšia".