Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Rezort kultúry: Vlastník kaštieľa v Ožďanoch by mal požiadať o dotáciu

Na snímke renesančný kaštieľ v Ožďanoch, ktorému ničivý požiar kompletne zničil šindľovú strechu, 3. októbra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Renesančný kaštieľ je najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

Ožďany 15. októbra (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) SR odporúča vlastníkovi renesančného kaštieľa v Ožďanoch, ktorému začiatkom októbra zhorela strecha, aby využil možnosť a uchádzal sa o vhodnú dotáciu z rezortu kultúry. Informoval o tom hovorca ministerstva Pavol Čorba.

„Po splnení podmienok tak môže majiteľ získať dotáciu na rekonštrukciu zhorenej strechy,“ tlmočil Čorba stanovisko MK SR.

Ako na pondelkovej (14. 10.) tlačovej konferencii v Ožďanoch konkretizoval štátny tajomník rezortu kultúry Konrád Rigó, na rokovaniach o budúcnosti kaštieľa vlastník prisľúbil patričné financovanie a investíciu do projektu. Zároveň sa podľa Rigóa bude uchádzať o finančnú podporu v rámci jedného z dotačných programov ministerstva.

„Ten dotačný program má termín 8. november. Dovtedy majiteľ vypracuje projektovú dokumentáciu, odovzdá ju na MK SR a odborná komisia sa k tomu, dúfam, postaví pozitívne. Na základe toho aj štát dokáže vstúpiť do tohto projektu a podporiť rekonštrukciu kaštieľa,“ uviedol štátny tajomník s tým, že maximálna výška dotácie môže byť 200.000 eur.

TASR sa pokúsila získať aj stanovisko vlastníka kaštieľa, Bystrickej dopravnej spoločnosti. Zatiaľ sa jej s ním však napriek opakovaným pokusom nepodarilo skontaktovať.

Renesančný kaštieľ je najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani. Objekt bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral.

Pri októbrovom požiari, ktorý kompletne zničil šindľovú krytinu aj s krovom, vznikli podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici škody vo výške najmenej 300.000 eur.