Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Robo Grigorov vstupuje medzi päťdesiatnikov

Robo Grigorov Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jubileum oslavuje známy slovenský spevák, skladateľ a gitarista Robo Grigorov.



Bratislava 25. septembra (TABLET.TV) - 25. septembra 1964 sa v Bratislave narodil spevák, skladateľ a gitarista Robo Grigorov.

Na ľudovej škole umenia sa učil hru na akordeón, gitara mu však bola bližšia. Mal šestnásť, keď začínal vo folkovej skupine Prešporok. Hral s ňou dva roky. Od roku 1982 pôsobil vo formácii Ventil RG, potom dva roky v skupine Mona Lisa.

V roku 1985 sa zúčastnil na Bratislavskej lýre s piesňou Veľký smútok malých miest. Rok nato so skladbou Posledný valčík pre Európu získal striebornú lýru. V roku 1986 si zostavil vlastnú kapelu Midi. V roku 1988 odišiel do Belgicka, vrátil sa po nežnej revolúcii. Texty piesní mu písali Daniel Mikletič, Ľubo Zeman a Kamil Peteraj. Medzi jeho hity patria piesne Žuvačka za uchom, Edo, Láska, viera, nádej, Kým ťa mám, Láska, pivo, anjel a smútok, Modlitba lásky, Monika, Pocta Majakovskému, Ona je madona, Po víne.

V roku 1992 vydal album Chýbaš mi. Od tej doby mu vyšlo viac ako desať albumov a kompilácií. Ten zatiaľ posledný, záznam koncertu pod názvom Robo Grigorov & Midi Live vyšiel v decembri 2007. Rok predtým vydal veľmi úspešný kompilačný dvojalbum Balady, z ktorého je aj hit Povedzme. V decembri 2008 vyšiel kompilačný dvojalbum s názvom Complette Of. Dnes oslávi 50. narodeniny.