Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Rokovania Fordu a VW sa dostali do slepej uličky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kapitálové podiely nie sú cieľom rokovaní a rovnako o tom VW ani neuvažuje. Koncern chce prvé výsledky rozhovorov zverejniť začiatkom budúceho roka.

Düsseldorf/Wolfsburg 15. decembra (TASR) - Rokovania o spolupráci medzi koncernami Volkswagen (VW) a Ford sa dostali do slepej uličky. Automobilky síce dosiahli dohodu o spoločnej výrobe dodávok, no rokovania o hlbšej spolupráci sa podľa denníka Handelsblatt zastavili.

Šéf VW Herbert Diess nesúhlasí s vyššou sumou za podiel v dcérskej spoločnosti Fordu Argo, ktorá vyrába systémy pre autonómne vozidlá. Namiesto toho Američanom ponúka vlastnú stavebnicu VW pre elektromobily.

Hovorca VW uviedol, že rokovania s Fordom sú na dobrej ceste a otvorené body už čoskoro vyriešia.

VW a Ford plánujú spolupracovať najmä vo výrobe malých dodávok s cieľom ušetriť náklady. Podľa Diessa majú obidve automobilky v tejto oblasti veľmi malý trhový podiel na to, aby mohli hrať významnú úlohu na globálnom trhu. Spoločne by si mohli deliť aj výdavky na výskum a vývoj, a navyše by sa zlepšila vyťaženosť tovární.

Kapitálové podiely nie sú cieľom rokovaní a rovnako o tom VW ani neuvažuje. Koncern chce prvé výsledky rozhovorov zverejniť začiatkom budúceho roka.

Argo v súčasnosti hľadá poskytovateľov kapitálu a rokuje s viacerými automobilkami, oznámil šéf firmy Bryan Salesky v rozhovore pre Financial Times. To, že by medzi nimi bol aj VW, nechcel Salesky potvrdiť.