Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Ruská polícia zadržala Navaľného pred odchodom na míting

Ruský opozičný aktivita Alexej Navaľnyj, archívne foto Foto: TASR/AP

Opozičný politik A. Navaľnyj dnes zverejnil videozáznam ako ho dvaja policajti požiadali, aby s nimi šiel na ministerstvo vnútra na pohovor.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruská polícia zadržala v Moskve opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý mal nadnes naplánovaný míting v meste Nižný Novgorod.

Navaľnyj dnes na svojom konte na sieti Instagram zverejnil videozáznam nakrútený v podzemnej garáži svojho bytovému domu v Moskve. Záznam zachytáva, ako k nemu prichádzajú dvaja policajti, ktorí ho vzápätí požiadali, aby s nimi šiel na "ministerstvo vnútra na pohovor".

Navaľnyj neskôr, už po príchode na políciu, napísal na sociálnej sieti Twitter: "Ako obvykle. Zadržali, priviezli, strážia a nikto nič nevie. Reku, za čo som zadržaný? A oni: Hneď sa ukáže."

Agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo vnútra informovala, že Navaľného v Moskve zadržali v súvislosti s jeho výzvami na účasť na úradne nepovolených zhromaždeniach. Agentúra AP však uviedla, že radnica Nižného Novgorodu dnešné zhromaždenie v tomto meste povolila.

Alexej Navaľnyj je ostrým kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa bude v marci 2018 uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. Vo svojich aktivitách pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v ruskom Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Ide o trest päť rokov väzenia podmienečne, zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov (vyše 7300 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov.

Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva. Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody.