Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Rusko apeluje na obnovenie sýrskej suverenity v kurdských oblastiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii Bakin spresnil, že oblasť bojových operácií opustilo viac ako 100.000 ľudí, ktorí sa presunuli do miest Kámišlí, Hasaka a okolitých obcí.

Moskva 14. októbra (TASR) - Humanitárna situácia v prihraničných oblastiach provincie Hasaka na severovýchode Sýrie sa po začiatku operácie tureckej armády v tejto oblasti zhoršila. Podľa agentúry TASS to konštatoval šéf ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii generál Alexej Bakin.

Spresnil, že oblasť bojových operácií opustilo viac ako 100.000 ľudí, ktorí sa presunuli do miest Kámišlí a Hasaka a okolitých obcí. Bakin dodal, že v danej oblasti sa už objavili problémy vo fungovaní nemocníc, obchodov a služieb.

Podľa Bakina tieto mestá a obce riadili miestne samosprávy podporované Spojenými štátmi a ich spojencami z medzinárodnej koalície vytvorenej na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Tieto samosprávy však "momentálne nie sú schopné kontrolovať rýchlo sa zhoršujúcu situáciu na pozadí de facto nečinných USA a ich partnerov", upozornil Bakin. V súvislosti s tým vyjadril veľké znepokojenie o osud presídlencov.

Rusko preto jeho prostredníctvom vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na čo najrýchlejšie obnovenie sýrskej suverenity nad regiónmi v jej východnej časti.

Bakin upozornil, že momentálne je jedine sýrska vláda schopná veľmi rýchlo zorganizovať dodávky humanitárnej pomoci pre presídlencov a zabrániť v oblasti kolapsu zdravotníckych a sociálno-ekonomických štruktúr. Zdôraznil, že záchrana utečencov a civilistov v oblasti si vyžaduje okamžité riešenie.

Informoval tiež, že v kurdskej autonómnej oblasti sa nachádza "sedem väzníc určených pre bojovníkov Islamského štátu a prinajmenšom osem táborov pre vnútorne vysídlené osoby vrátane manželiek a detí islamistických extrémistov."

OSN odhaduje celkový počet zadržiavaných osôb a tých, ktorí zostávajú v táboroch, na okolo 120.000. Ide o ľudí 72 národností z 36 krajín, dodal Bakin s tým, že tieto zariadenia strážia príslušníci jednotiek Sýrskych demokratických síl (SDF).

Turecko od stredy podniká inváziu na území severovýchodnej Sýrie. Tvrdí pritom, že je zameraná len na extrémistov z Islamského štátu a na kurdské milície, ktoré sú podľa Ankary napojené na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Cieľom je vytvoriť v tomto pásme tzv. bezpečnú zónu na ochranu tureckých štátnych hraníc a následne na dané sýrske územia vrátiť sýrskych utečencov žijúcich momentálne v utečeneckých táboroch v Turecku. Sýrska vládna agentúra SANA označila tureckú operáciu za agresiu a odsúdilo ju aj svetové spoločenstvo.

Sýrski Kurdi a sýrska vláda medzičasom v nedeľu dosiahli dohodu o nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary.