Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V ružomberskej knižnici sa predstavil rodák a spisovateľ J. Rezník

Na archívnej snímke spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Radislava Kenderu z Literárneho klubu ružomberských spisovateľov patrí práve Jaroslav Rezník medzi najvýznamnejších slovenských spisovateľov.

Ružomberok 25. februára (TASR) - Na literárnom stretnutí Rendezvous pod schodami v ružomberskej Mestskej knižnici dnes privítali básnika a spisovateľa Jaroslava Rezníka staršieho. Podľa slov japonológa, spisovateľa a vysokoškolského pedagóga Štefana Pecha je Jaroslav Rezník hĺbavý mysliteľ slovenskej poézie, zveľaďuje kultúru a ducha národa.

"Jaroslav v sebe už v mladosti pretavoval lásku a úctu k človeku v hľadanie zmyslu života a hľadanie stôp človeka. Tým, že som sa s Jarom začal pravidelne stretávať už od roku 1984, mal som výnimočnú možnosť prenikať do jeho vnútra a rozpoznávať v ňom stopy múdreho človeka,"
opísal Pecho. Ako ďalej uviedol, spájala ich hĺbavosť mystiky slova. "Jeho ako básnika a mňa ako praktického filozofa a skúmateľa štúrovskej mystiky. Nikdy sme nemlátili prázdne slová, nikdy sme neplávali na plytkých myšlienkach, neraz sme slzili," dodal.



Rendezvous pod schodami je cyklické podujatie, na ktorom sa každý mesiac predstaví významný spisovateľ, rodák z Ružomberka spoločne so spoluhosťom. Okrem tvorby priblížia aj informácie zo svojho súkromného života. "Jaroslav Rezník patrí medzi najvýznamnejších slovenských spisovateľov, preto je nám cťou, že prijal naše pozvanie. Ako Ružomberčan dosiahol na svojej literárnej ceste najvyššie vrcholy. Je prvým porevolučným predsedom Spolku slovenských spisovateľov, dnes je jeho čestným predsedom a čestným občanom mesta Ružomberok," uviedol Radislav Kendera z Literárneho klubu ružomberských spisovateľov.

Jaroslav Rezník sa narodil v roku 1942 v Ružomberku, kde absolvoval gymnázium. Neskôr študoval slovenský a ruský jazyk na Pedagogickom inštitúte v Martine a muzeológiu na Univerzite T. G. Masaryka v Brne. Debutoval básnickou zbierkou Váhavosť (1966). Odborná verejnosť jeho poéziu hodnotí ako tradicionalistickú, vyznávajúcu humanistický, kresťanský a národno-vlastenecký princíp.