Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Rwandu bude v Londýne reprezentovať len 15-ročná plavkyňa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ďalšou zaujímavosťou je, že jej otec a súčasne tréner je Alphonse Twagirimana, ktorý bol inštruktorom plávania 30 rokov. V súčasnosti je nezamestnaný.

Kigali 15. júla (TASR) – Na blížiacich sa olympijských hrách v Londýne by sa mala predstaviť aj 15-ročná plavkyňa Alphonsine Agahozová z Rwandy.

Jej otcom a súčasne trénerom je Alphonse Twagirimana, ktorý bol inštruktorom plávania 30 rokov. V súčasnosti je však nezamestnaný. Twagirimana začal učiť plávať dcéru vo veku troch rokov a 3. augusta bude mať možnosť vidieť, ako sa roky tvrdej práce prejavia v rozplavbách na 50 metrov voľným štýlom. "Keď mala šesť rokov, uvedomil som si, že ako plavkyňa to môže dotiahnuť ďaleko," vyhlásil pyšný otec. Agahozová si vybojovala miestenku na olympiádu v rámci kvalifikácie, v ktorej dostal každý olympijský výbor dve miesta. Pred sebou má však ešte veľa práce, keďže jej osobný rekord 30,2 sekundy je ďaleko za svetovým rekordom v hodnote 23,73 sekundy.

"Súťažím proti celému svetu, ale mám skúseností zo súťaží v iných odvetviach, takže to podľa mňa bude OK," uviedla mladá reprezentantka. Agahozová trénovala roky v malom vonkajšom bazéne v miestnom športovom centre. Minulý rok vyhrala štipendium, ktoré jej umožnilo štúdium a prípravu vo Francúzsku. Od svojich rovesníčok sa odlišuje len širšími ramenami a väčšou silou, inak je to klasické 15-ročné dievča.

"Nie je to prvýkrát, čo má Rwanda zastúpenie v plaveckých súťažiach, ale je pre nás cťou, že naše farby bude hájiť taká mladá a talentovaná žena," uviedol prezident Plaveckej federácie Rwandy Samuel Kinimba.