Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

RYBNÍČEK: Práca a bývanie pre ľudí sú pre mňa kľúčové záležitosti

Kandidát na primátora Trenčína Richard Rybníček. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozhovor s R. Rybníčkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Trenčín 31. októbra (TASR) – Úradujúci primátor Trenčína a exriaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček sa uchádza o dôveru voličov druhýkrát. Na post primátora Trenčína kandiduje ako nezávislý, podporu mu oficiálne vyjadrili všetky relevantné strany a hnutia pôsobiace v meste. Za priority považuje dotiahnutie projektu Trenčín Si Ty, rekonštrukciu námestia a jeho prepojenie s Váhom, ale aj výstavbu nájomných bytov, čerpanie eurofondov, či prilákanie investorov.

Mesto ste pred štyrmi rokmi prevzali v neutešenej finančnej situácii. Ako by ste zhodnotili končiace sa volebné obdobie?

Predstavy o tom, čo chcem v meste vykonať, sa po zistení hroziacej nútenej správy rozplynuli. Urobil som audity, ktoré ukázali holú pravdu. Mesto si pred mojím nástupom žilo nad pomery a netransparentne. Neuhrádzali sa faktúry. Je pravda, že sa po mojom príchode znížil komfort obyvateľov, každý v meste spomína, ako sme prvý rok môjho vládnutia mali v meste pomaly metrovú trávu. Dlh mesta sme znížili na polovicu a posledné dva roky sa mesto už nadýchlo aj k investíciám. Bolo to nevyhnutné pre záchranu mesta. Boli to hektické časy, vnútorne som bojoval sám so sebou, či nejsť ľahšou cestou nútenej správy. To by však znamenalo zatvorenie zimného štadióna, športovej haly, plavárne, kultúrnych stredísk. Povedal som si, že to by bolo zbabelé. S odstupom času môžem konštatovať, že by som postupoval rovnako a nič nemenil.

S akými najvážnejšími problémami ste si museli poradiť?

Najznámejšou je asi kauza novej letnej plavárne bez vody. Stavba síce stojí, ale neviedli k nej inžinierske siete, teda voda, kanalizácia, plyn. Absolvoval som mnohomesačné rokovania so Železnicami Slovenskej republiky, ktoré viedli k podpisu zmluvy, že siete zaplatia. Dnes môžem vyhlásiť, že budúce leto bude nová plaváreň funkčná. Okrem plavárne, spomínaných dlhov sme sa museli popasovať s viacerými vážnymi súdnymi spormi, v ktorých sa nám podarilo zachrániť mestu milióny eur. Podarilo sa nám zasypať mediálne známu jamu v centre mesta, čo bol veľmi zložitý právny proces. Samostatnou kapitolou je modernizácia železničnej trate v meste. Máme rozkopané praktický celé mesto. Som hrdý na Trenčanov, že celú situáciu zvládajú.



Čo vás vo volebnom období, ktoré sa onedlho skončí, najviac potešilo?

Že za môjho pôsobenia sa po 13 rokoch plných sľubov začali práce na výstavbe nového cestného mosta. Bolo to neuveriteľne dôležité, lebo síce boli hotové všetky dokumentácie, ale to bolo asi všetko. V regióne aj samotnom meste sa vďaka príspevku takmer 60 miliónov eur od Európskej únie uskutočňuje dobudovanie kanalizácie a modernizácia starých čistiarní odpadových vôd. Som neskutočne hrdý na svoj tím, že Trenčín sa mení aj v prístupe mesta k jeho občanom. Žiadny kľúčový útvar mesta nie je riadený politicky. Nepristúpil som a ani nepristúpim na stranícke nominácie. Na úrade musia pracovať odborníci. A poviem to možno surovo, ale v tomto meste sa prestalo kradnúť. Peniaze prestali ísť do vreciek rôznym subdodávateľom, zrušili sme nevýhodné zmluvy. Čoskoro sa chystáme poľudštiť ďalšie náklady mesta, keďže sa nám po uhradení splátkových kalendárov rozviazali ruky v narábaní so zmluvami za údržbu mesta, kosenie, zeleň či odpady.

Čo sa vám zatiaľ nepodarilo dotiahnuť?

Výstavbu nájomných bytov. Práca a bývanie sú pre mňa kľúčová záležitosť. Potrebujeme, aby si mladí ľudia v Trenčíne mohli zakladať rodiny. Aby nechceli a nemuseli odchádzať. A tí, ktorí si tu prácu nájdu, aby nemuseli za ňou dochádzať. Ľudia, ktorí majú kde žiť, pracovať a zmysluplne trávia voľný čas, tvoria základňu pre fungujúce mesto. Na Slovensku nájomné byty tvoria len tri percentá bývania, pričom v zahraničí toto číslo presahuje 50 až 70 percent, kým Trenčín zatiaľ neponúka žiadne nájomné byty. Zároveň sa nám nepodarilo vyriešiť modernizačný dlh našich budov, kultúrnych stredísk, športovísk, štadiónov či športovej haly. Musím však jednoznačne vyhlásiť, že podvyživené samosprávy na to nemajú, ani nebudú mať prostriedky. Bez modernizácie najmä futbalového, zimného štadióna a športovej haly nemôžeme prekročiť hranicu a Trenčín, ako tradičná bašta športu, sa neposunie ďalej. Preto je nesmierne dôležité lákať investorov a dať im také podmienky, aby svoj zámer chceli realizovať práve v našom meste.

Čo má byť po vašom prípadnom znovuzvolení vo vašej agende najdôležitejšie pre ďalšie volebné obdobie?

Jednoznačne dotiahnutie projektu Trenčín Si Ty, ktorý sa nám podarilo rozbehnúť v tomto volebnom období a ktorý získal medzinárodné uznanie. Povedal som si, že mestu musíme dať novú hodnotu a identitu do budúcnosti tak, aby sa mohlo rozvíjať. Aby neostalo len nejakým lokálnym mestečkom na hranici s Českou republikou, kde si každý príde pozrieť hrad a odíde. Jednoducho neriešiť len operatívu, ale aj stratégiu. Bola to vizionárska predstava, od začiatku pre mňa jedna z kľúčových, ako sa má toto mesto rozvíjať, s čím si ho ľudia majú porovnať. A pripraviť proces rozvoja najmä centrálnej mestskej zóny, ktorá do budúcnosti urobí mesto atraktívnym aj tým, že spojí centrum s riekou Váh. Máme za sebou prvé štyri roky, ktoré po mnohonásobných diskusiách s verejnosťou vyvrcholili tento rok medzinárodnou urbanistickou súťažou. Z nej vzíde nový Územný plán centrálnej mestskej zóny. Keď to zhrniem, tak na Slovensku je bežným trendom, že developér si vyhliadne územie a navrhne, čo tam chce mať. Tu ideme opačným postupom. My ako mesto, odborníci, verejnosť, rozhodneme, čo na danom území môže byť a prípadný developér sa tým musí riadiť. Mojou víziou je, aby do konca nového volebného obdobia bolo výsledky Trenčín Si Ty aj fyzicky vidieť.



Pre mesto i kraj bude veľkou výzvou najbližšie programovacie obdobie Európskej únie na roky 2014 až 2020. Ako ho chcete v prípade znovuzvolenia využiť v prospech mesta?

Nové programovacie obdobie je skutočne obrovskou výzvou. Prostriedky Európskej únie na roky 2014 - 2020 sú vyčlenené aj pre krajské mestá a okolité obce. Účelovo na vybudovanie technickej infraštruktúry, dopravnej, ekologickej, energetickej a podobne, ako aj na zvyšovanie kvality ľudského kapitálu investíciami do školstva, sociálnej sféry, zdravotnej infraštruktúry. Máme šancu na čerpanie až 32 miliónov eur. Mesto sa v spolupráci s vyšším územným celkom zodpovedne pripravuje na projekty, ktoré prinesú ďalší rozvoj mesta a zlepšia kvalitu života Trenčanov. Mojou snahou bude zatraktívniť cez zážitkový turizmus historické centrum a využiť jedinečnosť Trenčianskeho hradu, jeho bohatú minulosť na tvorbu nových pracovných príležitostí. Mám ambíciu zrekonštruovať Mierové námestie a sprístupniť Trenčiansky hrad.

Aké výzvy všeobecne čakajú na slovenské samosprávy?

Samosprávy potrebujú viac peňazí od štátu, pretože už nedokážu sanovať modernizačný dlh, ako je obnova ciest, budov, infraštruktúry. Nevie investovať do kultúry a športu. Mestá majú 4100 kompetencií a štát im ďalšie pridáva, nie však peniaze. Aby sa mestá nielen riadili, ale aj rozvíjali, je nutné dokončenie komunálnej reformy. Bude nutná väčšia spolupráca so Združením miest a obcí Slovenska a s vládou SR.

Akým spôsobom budete financovať svoju volebnú kampaň a koľko bude stáť?

Sčasti zo svojich zdrojov, zároveň som si zriadil transparentný účet. Náklady na kampaň budú záležať od jej priebehu. Určite viem dnes vyhlásiť, že bude skromnejšia ako pred štyrmi rokmi. Náklady samozrejme po voľbách zverejním.

Galéria kandidátov na primátora Trenčína: