Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Samuel Theodore Cohen, otec neutrónovej bomby, by mal 95 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Samuel Theodore Cohen zomrel na rakovinu 28. novembra 2010 v Los Angeles v USA.

New York/Bratislava 24. januára (TASR) - Fyzik Samuel Theodore Cohen zo Spojených štátov amerických (USA) je vynálezcom jadrovej zbrane - neutrónovej bomby, ktorá, hoci má aj tepelné a tlakové účinky, ničí najmä všetko živé. Od narodenia vedca, ktorý svoju bombu obhajoval napriek nespočetnému množstvu etických námietok, uplynie v pondelok 25. januára 95 rokov.

Cohen vyvinul v roku 1958 malú taktickú termonukleárnu zbraň, neutrónovú bombu. Uvoľňujúce sa neutrónové žiarenie z nej ničilo v obmedzenom priestore infraštruktúru, vo väčšej vzdialenosti prenikalo cez tanky, múry či budovy, ale zabíjalo všetko živé v dosahu útočiac na centrálny nervový systém obetí.

Obhajcovia etiky spochybňovali zbraň navrhnutú výlučne na zničenie života, ale Cohen ju väčšinu svojho života obhajoval. Tvrdil, že obmedzený účinok bomby je morálnejšia alternatíva k iným jadrovým zbraniam.

"Je to jediná jadrová zbraň v dejinách, ktorá dáva zmysel pri vedení vojny. Keď sa vojna skončí, svet je ešte stále neporušený," povedal v interview krátko predtým, ako vo 89 rokov veku zomrel.

Samuel Theodore Cohen sa narodil 25. januára 1921 v newyorskom Brooklyne emigrantom z Európy. Vyštudoval fyziku na Massachusettskom inštitúte technológie a počas druhej svetovej vojny sa ako vojak podieľal na projekte Manhattan, v rámci ktorého bola vyvinutá atómová bomba (pracoval na bombe Fat Man, ktorá bola v roku 1945 zhodená na japonské mesto Nagasaki). Všetky potrebné výpočty robil na logaritmickom pravítku, ktoré dostal od otca ešte keď bol malý chlapec. Neskôr pracoval pre RAND Corporation (nezisková výskumná a rozvojová spoločnosť) v Kalifornii v USA.

Keď v roku 1951 navštívil juhokórejský Soul a videl mesto z veľkej časti zničené kórejskou vojnou, inšpirovalo ho to k vynálezu malej neutrónovej bomby, ako neskôr uviedol vo svojich pamätiach.

Cohen sa desaťročia usiloval o zavedenie neutrónovej bomby do arzenálu zbraní armády USA. Odmietali to americkí prezidenti John Fitzgerald Kennedy, Lyndon Baines Johnson, Richard Milhous Nixon a Jimmy Carter. Stovky neutrónových bômb pribudli do arzenálu až počas prezidentovania Ronalda Reagana. Protesty mierových aktivistov však dosiahli zneškodnenie neutrónových bômb a tento proces zavŕšila administratíva prezidenta Georga Busha. Poslednú neutrónovú bombu USA rozobrali v roku 2003.

Samuel Theodore Cohen zomrel na rakovinu 28. novembra 2010 v Los Angeles v USA.

zdroje: www.nytimes.com, http://articles.latimes.com, www.nndb.com