Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

SaS vyzýva vládu, aby parlamentu predložila Istanbulský dohovor

Na snímke poslankyňa Natália Blahová (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok

Ochrana západného konceptu ľudských práv a rovnoprávnosti medzi pohlaviami naberá podľa SaS na význame, keď sa v Európe prostredníctvom migrácie posilňujú cudzie vplyvy z iných kultúrnych prostredí.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Opozičná SaS vyzýva vládu, aby po rokoch od jeho podpisu prerokovala Istanbulský dohovor a doručila ho parlamentu na schválenie. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS a členka Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Natália Blahová považuje za absurdné, že vláda, ktorá proklamuje hlbšiu európsku integráciu Slovenska, nie je schopná prihlásiť sa k hodnotám, na ktorých Európska únia stojí.



"Ochrana žien pred násilím je celoeurópska téma s dosahom na ochranu západnej civilizácie. Jej imanentnou súčasťou je zabezpečenie dôslednej rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami, do ktorej spadá aj zákaz nútených manželstiev, zákaz manželstiev detí a zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov," uviedla.

Ochrana západného konceptu ľudských práv a rovnoprávnosti medzi pohlaviami naberá podľa SaS na význame, keď sa v Európe aj prostredníctvom migrácie posilňujú cudzie vplyvy z iných kultúrnych prostredí. V sekularizovanom právnom systéme Európskej únie sa podľa SaS nedá na otázky rodovej rovnosti pozerať len očami kresťansko-katolíckej tradície, pretože tá nereflektuje realitu v jej celosti.

"Slovenská vláda, ktorej väčšinu tvoria politické sily, ktoré sa formálne hlásia k európskej modernej ľavici a liberalizmu, by mala vyslať do Európy jasný signál, na akých pozíciách stojí," uviedol poslanec NR SR Martin Klus (SaS) s tým, že v súčasnosti to jasné nie je. Aj to môže byť podľa neho jedným z dôvodov, prečo sa Slovensko nedostalo ani do druhého kola na výber nového sídla Európskej liekovej agentúry. Poslanci strany SaS sú v parlamente pripravení podporiť Istanbulský dohovor.