Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Podľa SDKÚ-DS chce Smer-SD zrejme ovládnuť nemocnice v Malackách

Milan Trstenský Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa jeho slov o takomto scenári svedčí fakt, že primátor Malaciek Jozef Ondrejka je podľa výpisu z Obchodného registra SR v predstavenstve súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje nemocnicu Malacky.

Bratislava 24. júla (TASR) - Strana Smer-SD má v orgánoch spoločnosti, ktorá má v prenájme krajskú nemocnicu Malackách, svojho nominanta a nedá sa vylúčiť, že sa ticho pripravuje na ovládnutie nemocnice v prípade, ak Monika Flašíková-Beňová uspeje v kandidatúre na predsedníčku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Vyhlásil to dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve BSK .

Podľa jeho slov o takomto scenári svedčí fakt, že primátor Malaciek Jozef Ondrejka (člen poslaneckého klub Smer-SD) je podľa výpisu z Obchodného registra SR v predstavenstve súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje nemocnicu Malacky. "Aké záujmy tam pán primátor a zároveň poslanec BSK obhajuje, nie je jasné, pretože na zastupiteľstve pri prerokovávaní materiálov týkajúcich sa nemocnice zásadne nehlasuje," upozornil Trstenský.

Zároveň tvrdí, že aj tieto aktivity poslancov Smeru-SD na čele s Flašíkovou-Beňovou vzbudzujú podozrenia, že na prvom mieste nie je osud 80.000 obyvateľov, ale osobný záujem v zdravotníckom biznise. "Ak má pani poslankyňa záujem kvalifikovane hľadať riešenia, veríme, že ju materská strana Smer-SD nominuje do pripravovanej komisie, ktorá posúdi najvýhodnejší model financovania obidvoch zdravotníckych služieb v okrese Malacky," dodal Trstenský s tým, že v komisii je priestor na serióznu debatu, nie na hysterické výkriky.

Predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS) oslovil poslanecké kluby zastúpené v BSK a odborníkov, aby nominovali do špeciálnej komisie svojich zástupcov. Komisia sa má zaoberať modelmi financovania lekárskej služby prvej pomoci a pohotovosti, ktorým hrozí zatvorenie a predložiť novému zastupiteľstvu svoj návrh. Zastupiteľstvo sa ním má zaoberať v decembri 2013.

Flašíková-Beňová v reakcii vyhlásila, že Frešo nevyriešil problém malackej nemocnice súvisiaci s pohotovostnými službami. "Pred mesiacom nám predložil návrh zmluvy na milión eur ročne. My sme dnes vyrokovali návrh, že to bude 400.000 eur. Pán Trstenský nech sa ide opýtať pani Plšekovej, komu župan prenajímal polikliniky v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Sú to poslanci SDKÚ-DS," upozornila.

Ondrejka Trstenskému odporučil prečítať si, že je nezávislým poslancom, ktorý kandidoval s podporou Smeru-SD. "Som členom predstavenstva spoločnosti prevádzkujúcej NsP v Malackách, lebo mesto je jej minoritný akcionár. Túto funkciu vykonávam bez nároku na honorár," podotkol.

Nemocnica v Malackách je majetkom BSK a od roku 2004 ju má v prenájme súkromná spoločnosť. Jej vedenie tvrdí, že ak poslanci BSK nevyriešia situáciu, nebude ďalej poskytovať ústavnú pohotovostnú službu a Lekársku službu prvej pomoci. "Na straty, ktoré nemocnici spôsobujú tieto činnosti, sme upozorňovali už dávno. A trváme na tom, že nemocnica nie je schopná v ďalšom roku tieto činnosti prevádzkovať," povedal šéf nemocnice Peter Kalenčík. Frešo to chcel pôvodne riešiť schválením troch miliónov eur pre nemocnicu na tri roky. Po kritike poslancov Smeru-SD návrh stiahol.