Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Sestry požiadali o podporu medzinárodné organizácie aj bežných ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Odbory už požiadali o pomoc Česko, Poľsko a Rakúsko, v najbližších dňoch sa plánujú obrátiť na európske inštitúcie.

Bratislava 11. júla (TASR) - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSPA), a tiež Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) požiadali o podporu medzinárodné organizácie.

Novovzniknuté sesterské odbory sa okrem toho so žiadosťou o pomoc obrátili aj na bežných ľudí. Urobili tak ešte predtým, ako Ústavný súd rozhodol o pozastavení účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, ktorý im mal priniesť od apríla tohto roka vyššie platy.

Odbory už požiadali o pomoc Česko, Poľsko a Rakúsko, v najbližších dňoch sa plánujú obrátiť na európske inštitúcie. "OZSaPA požiadala okolité štáty aj európske inštitúcie o pomoc a apel na verejných činiteľov SR, je na mieste, aby sme aj my, občania SR prejavili rovnakú požiadavku na našich ústavných činiteľov," uviedol predseda združenia Viliam Záborský. OZSaPA žiada ľudí, aby si text ich výzvy skopírovali a mailom odoslali na e-mailovú adresu prezidenta SR, Úradu vlády SR, Národnej rady SR a ministerstva zdravotníctva.

"Dovoľte mi, aby som ako občan Slovenskej republiky a zároveň Európskej únie ostro protestoval proti bezprávnemu stavu, v ktorom sa ocitli desiatky tisíc sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku," píše sa vo výzve. Občania svojím podpisom pod výzvu žiadajú, aby si Slovensko ako členský štát EÚ plnilo svoje záväzky a povinnosti vyplývajúce zo svojho členstva. "V opačnom prípade sa ako občan EÚ obrátim na Európsku radu a Európsky parlament, aby rázne zakročili proti praktikám, ktoré nepatria do demokratického a civilizovaného spoločenstva," uvádza sa vo výzve odborového združenia.

Združenia sestier na rokovaní s krajskými riaditeľmi Inšpektorátov práce dostali pokyny, ako podať podnet ohľadom delenia úväzkov sestier, ktorým sa zdravotnícke zariadenie snažili vyhnúť vyplateniu vyšších platov. Podľa webovej stránky OZSaPA Záborský jasne formuloval stanovisko, že ak sa v blízkej dobe situácia sestier nezlepší, OZSaPA vyzve svojich členov, aby vykonávali prácu sestry len na také percento, aké majú uvedené v zmluve.

"Celý ostatný pracovný čas sa budú mimo lôžka pacienta venovať plne svojim administratívnym povinnostiam, prípadné iným, ako im v dodatkoch určil zamestnávateľ," píše združenie. Ak kvôli tomu dôjde k poškodeniu pacienta, plnú zodpovednosť za to bude niesť podľa združenia zamestnávateľ.

Komora sestier v liste medzinárodným organizáciám opisuje aktuálnu situáciu slovenských sestier a ich cestu za vyššími platmi. "Musíme konštatovať, že obchádzanie a nerešpektovanie zákona je nebezpečný precedens, ktorý sa môže vyskytnúť aj v iných odvetviach, preto je nevyhnutné súčasné dianie zastaviť," zdôrazňuje v liste prezidentka komory Mária Lévyová. Komora tak zahraničné organizácie žiada o podporu a verejnú výzvu na okamžité riešenie problému tisícok sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku.