Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo

Nákazu vírusom Zika šíria komáre Foto: TASR/AP

Vírus zika sa rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a WHO v súvislosti s ním vyhlásila vo februári stav medzinárodnej pohotovosti.

Ženeva 8. marca (TASR) - Prenos vírusu zika prostredníctvom sexuálneho kontaktu je omnoho bežnejší, než sa pôvodne myslelo. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej to naznačujú informácie z viacerých krajín.

Po skončení dnešného zasadnutia krízového výboru WHO ďalej uviedla, že pribúda dôkazov nasvedčujúcich tomu, že práve vírus zika - prenášaný komármi - je zrejme zodpovedný za rastúci výskyt vrodených chýb u novorodencov.

"Správy a vyšetrovanie vo viacerých krajinách výrazne naznačujú, že sexuálny prenos vírusu je bežnejší, než sa pôvodne myslelo," uviedla generálna riaditeľka WHO Margaret Čchan, ktorú citovala agentúra AP.

Vírus zika sa rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a WHO v súvislosti s ním vyhlásila vo februári stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.