Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

SIEA zodpovedá za monitorovanie a kontrolu podmienok v projektoch

Foto: Slovenská Inovačná Energetická Agentúra

Slovenská inovačná a energetická agentúra nezodpovedá za plnenie ukazovateľov naplnenosti priemyselných parkov, ale za monitorovanie a kontrolu dodržiavania podmienok stanovených v schválených projektoch.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) nezodpovedá za plnenie ukazovateľov naplnenosti priemyselných parkov, ale za monitorovanie a kontrolu dodržiavania podmienok stanovených v schválených projektoch. Povinnosť je jednoznačne na prijímateľovi, teda na danom meste, ktoré túto zodpovednosť na seba prevzalo. Uviedol to dnes pre TASR vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič v reakcii na zistenia Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR, zverejnené v utorok (30. 8.).

Z výsledkov kontroly NKÚ, ktorá sa uskutočnila v SIEA, podľa hovorkyne úradu Daniely Bolech Dobákovej vyplynulo, že pri projektoch priemyselných parkov podporených z európskych štrukturálnych fondov v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby bolo k 31. decembru 2015 novovytvorených 86,92 % pracovných miest a plocha areálu bola obsadená na 60,38 %.

"Z preverenej dokumentácie vyplynulo, že počas monitorovacieho obdobia (rokov 2012 až 2015, pozn. TASR) boli do skutočnej hodnoty ukazovateľa tvorby pracovných miest započítané aj sezónne práce. Výkon práce na základe dohôd uzatvorených mimo pracovného pomeru však negarantuje udržateľnosť pracovných miest," podčiarkla Bolech Dobáková.

Kontrolóri NKÚ podľa hovorkyne zároveň zistili, že prijímateľ uzatvoril budúce zmluvy o investovaní a nájme, ktoré neobsahovali sankcie v prípade odstúpenia investora od jeho zámerov. Niektorí potenciálni investori investičné zámery napokon nerealizovali.

Jurikovič v reakcii zdôraznil, že konečným prijímateľom projektov na vybudovanie priemyselných parkov je vždy samospráva, teda mesto, ktoré pri podávaní projektu muselo preukázať potenciálnych investorov. Následne samospráva podpísala zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku, kde sa zaviazala splniť stanovené ukazovatele a udržiavať (priemyselný) park funkčný počas obdobia udržateľnosti projektu, teda 15 rokov po ukončení realizácie projektu až do roku 2020 a pri niektorých projektoch až do roku 2023.

SIEA podľa Jurikoviča vykonala od roku 2012 niekoľko kontrol, ktoré sa zameriavali na plnenie ukazovateľov pri uvádzaných projektoch. Kontroly boli taktiež zacielené na vynakladanie finančných prostriedkov a aj na zdokladovanie vynaložených financií do výstavby priemyselných parkov. Cieľ tohto typu projektov, ktorým bolo vytvorenie vhodných podmienok na umiestnenie individuálnych investičných zámerov, bol podľa neho naplnený.

"Od roku 2013 musia preto obce každé tri mesiace informovať, čo urobili pre naplnenosť parkov. Prípadné postihy za nenaplnenie počtu novovytvorených pracovných miest sa pri priemyselných parkoch zatiaľ neuplatňovali vzhľadom na to, že mestá majú priestor na splnenie týchto ukazovateľov u niektorých projektov až do roku 2023," dodal Jurikovič.