Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Muž na fotografii je poslanec Viliam Novotný. Čo sa mu stalo?

Viliam Novotný Foto: Teraz.sk/Alena Klepochová

Poslanec dnes v parlamente mnohých prekvapil.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Umývanie zubov, zapínanie gombíkov či raňajkovanie prídu zdravým ľuďom ako bežné nenáročné činnosti. Nie všetko je však také jednoduché, pokiaľ človek ochorie na sclerosis multiplex.

Aké je to byť v koži pacientov s týmto neurologickým ochorením, si dnes za pomoci špeciálneho obleku vďaka občianskemu združeniu Nádej vyskúšali poslanci v parlamente. Aj oni tak mali zrazu problém s pohyblivosťou, koordináciou a orientáciou.

Oblek si vyskúšal aj bývalý šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS), i ten súčasný Richard Raši (Smer-SD). Ako priznal, činnosti, ktoré ráno bežne stihne za 15 minút, by s takýmito problémami nezvládol. Podľa jeho názoru majú títo pacienti na Slovensku k dispozícii najmodernejšiu liečbu, s čím súhlasí aj pacientka a šéfka OZ Nádej Jaroslava Valčeková. "Cieľom našej návštevy je vyjadriť vďaku za to, že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré sledujú a aplikujú najnovšie trendy v liečbe a starostlivosti," povedala.
Poslanec Richard Raši v špeciálnom obleku.
Foto: Teraz.sk

Skleróza multiplex postihuje nervovú sústavu

Skleróza multiplex je chronické ochorenie nervovej sústavy, ktoré sa rozvíja postupne. "Postihuje mozog, miechu a malý mozog, ešte okrem toho očný nerv. Je to ochorenie, ktoré je sprostredkované poruchou imunitu, je tam určitá genetická predispozícia a vplyv vonkajších faktorov, nevie sa stále presná príčina ochorenia," priblížila neurologička Ľubica Procházková s tým, že ide o celoživotné ochorenie.

Charakteristickou črtou ochorenia je poškodenie viacerých oblastí nervovej sústavy, čo sa prejavuje vo forme rôznych neurologických symptómov ako napríklad porucha videnia, sluchu, strata koordinácie pohybu či rečových schopností. Odhaduje sa, že na Slovensku ním trpí asi 8000 ľudí.