Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Držiteľ Nobelovej ceny so slovenskými koreňmi diskutoval na STU

ilustračná foto Foto: TASR

Slovenská technická univerzita dnes privítala profesora Douglasa Deana Osheroffova, ktorý odovzdával svoje cenné rady študentom.

Bratislava 25. júna (TASR) – Žiaci základných a stredných škôl mali dnes možnosť klásť otázky profesorovi Douglasovi Deanovi Osheroffovi zo Stanford University v San Franciscu. Za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu 3 získal tento vedec slovenského pôvodu v roku 1996 spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom Nobelovu cenu za fyziku.

V aule Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave dnes profesor žiakom rozprával o tom, že zákonitosti vedy a techniky ho fascinovali už v detstve, keď rozoberal elektrické vláčiky a zažil aj silné kopnutie elektrickým prúdom. "Ak chcete byť vedec, nestačí, že budete múdry, musíte mať aj šťastie," žartoval profesor. Na ceste k vede ho na strednej škole inšpiroval učiteľ chémie, od ktorého si osvojil základný prístup k bádaniu – klásť otázky prírode. "Príroda má vždy odpoveď na vaše otázky," adresoval profesor žiakom.

Vedec tiež prezradil, že kým pred získaním Nobelovej ceny precestoval asi 30.000 míľ ročne, v súčasnosti je to asi 150.000 míľ. "Získanie Nobelovej ceny tak znižuje pravdepodobnosť toho, aby som urobil ďalší objav, keďže mám omnoho menej času na experimentovanie," uviedol.

Na gymnazistov, ktorí na prednášku pricestovali zo Spišskej Novej Vsi, profesor urobil dojem. "Prednáška bola skvelá. Od držiteľa Nobelovej ceny sa očakáva, že vám to vyrazí dych. Nesklamal, bolo to fantastické," pochvaľoval si Jakub po skončení. Páčilo sa mu, že im vedec porozprával aj svoje osobné skúsenosti zo života, a tiež, že si pamätal slovenské frázy, ktoré ho učila mama v detstve.

Douglas Dean Osheroff sa narodil v 1945 v Aberdeene. Slovenské korene má zo strany matky, vďaka ktorej si ešte dodnes pamätá niektoré slovenské slová i krátke vety. Narodil sa v rodine lekárov a i napriek tomu, že sa jeho súrodenci vydali po stopách rodičov a rozhodli sa pre medicínu, Douglasa uchvátila veda a už ako študent strednej školy zostrojil snímač röntgenového žiarenia. Titul BSc. získal v roku 1967 na Kalifornskom technologickom inštitúte – Caltech. Po štúdiu prestúpil na Cornellovu univerzitu, kde spolu s kolegami Leem a Richardsonom spolupracovali na výskume, ktorý im priniesol zisk Nobelovej ceny. Od roku 1987 až dodnes pôsobí na fakulte fyziky Stanfordskej univerzity v San Franciscu.

Profesorovi Osheroffovi dnes STU udelí čestný doktorát. Dnešné podujatie zorganizovala Asociácia pre vedu, mládež a techniku v spolupráci so Slovenskými elektrárňami, členom skupiny Enel.