Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Na Tisovskom gymnáziu sa týždeň debatovalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Namiesto klasického vyučovania lektori celý týždeň pracovali so žiakmi, ktorým vysvetľovali základy akademickej debaty. Zámerom podujatia bolo naučiť ich základom argumentácie a kritického myslenia.

Bratislava 22. júna (TASR) – Študenti Evanjelického gymnázia v Tisovci mali od 18. júna dodnes dlhodobý seminár. Namiesto klasického vyučovania lektori Slovenskej debatnej asociácie (SDA) celý týždeň pracovali so žiakmi, ktorým vysvetľovali základy akademickej debaty. Zámerom podujatia bolo naučiť ich základom argumentácie a kritického myslenia.

"Problémom dnešnej doby je, že žiaci nedokážu správne formulovať svoje myšlienky a prezentovať vlastný názor. Zručnosti, ktoré sa na tomto seminári naučia, sú veľmi prínosné, dokonca až nevyhnutné. Preto sa debate na našej škole venujeme," privítala seminár riaditeľka školy Helena Pašiaková.

V jeho posledný deň sa žiaci stretli v skutočnej skúške, aby ukázali, čo sa za týždeň naučili. Nadobudnuté schopnosti si mohli prakticky otestovať v debate na tézu s názvom Obézne deti by mali povinne navštevovať odtučňovacie tábory. Študenti sa presvedčili, že problémy sa dajú riešiť aj logickou cestou a že argumentácia je niečo, čo by mal ovládať každý.

"Akademická debata je súťažná aktivita. Stavia účastníkov do roly, v ktorej musia obhajovať myšlienkovú pozíciu, bez ohľadu na to, či sú s ňou vnútorne stotožnení. Neočakáva sa od nich iba obhajoba prideleného - súhlasného alebo nesúhlasného stanoviska k vopred zadanej téze, ale aj okamžitá adekvátna reakcia na súpera. Okrem toho debata zdokonaľuje komunikačné schopnosti a pomáha potlačiť strach z prezentácie vlastného názoru," zdôvodnil pre TASR člen výboru pre komunikáciu SDA Michal Papcun.