Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Import

Školy môžu zabojovať o príspevok na medzinárodný projekt

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Vzdelávací program aces vznikol v roku 2006 z iniciatívy Nadácie ERSTE.

Bratislava 24. marca (TASR) - Základné a stredné školy sa môžu uchádzať o príspevok na financovanie projektu, ktorý vytvoria s partnerskou školou zo zahraničia. Hlavnou témou tohtoročnej výzvy sa stala mediálna gramotnosť. Termín uzávierky na predkladanie projektov je 30. apríl.

Výzvu na predkladanie projektov v rámci súťaže organizovanej Akadémiou stredoeurópskych škôl (aces) zverejnila Nadácia ERSTE, nezisková organizácia Interkulturelles Zentrum a občianske združenie Včelí dom.

"Školy z celého Slovenska sú vyzvané, aby si našli partnerskú školu a prihlásili sa do súťaže. Medzinárodná porota vyberie najlepšie projekty, ktoré získajú grant. Školy tak dostanú možnosť realizovať svoje spoločné projektové nápady a budú pozývané na stretnutia medzinárodnej siete," povedala Danica Lacová z OZ Včelí dom. Školy majú podľa nej k dispozícii on-line systém na nájdenie partnerskej školy (www.aces.or.at), ktorý im pomôže vyhľadať ideálneho partnera podľa spoločných záujmov a požiadaviek.

Podporu získa asi 45 projektov, na ktorých bude pracovať vyše 100 škôl. Každá škola dostane podľa Lacovej asi 1600 eur, pričom jedna - tzv. líderska škola získa na realizáciu projektu trochu vyššiu sumu.

Partnerskými krajinami, kde si Slovensko môže nájsť svoj projekt sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Kosovo, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

Tému s názvom Odraz reality – Ako vnímame a vytvárame svet prostredníctvom médií si organizátori vybrali kvôli tomu, že prístup k informáciám a nové spôsoby participácie v spoločnosti sú pre mladú generáciu čoraz príťažlivejšie, no prinášajú so sebou aj riziká vo forme elektronického šikanovania, porušovania súkromia a osobných alebo autorských práv.

Vzdelávací program aces vznikol v roku 2006 z iniciatívy Nadácie ERSTE. Koordinátormi programu, ktorý podporujú ministerstvá školstva všetkých 15 partnerských krajín, sú rakúska nezisková organizácia Interkulturelles Zentrum a slovenské OZ Včelí dom. Jeho cieľom je umožniť a posilniť medzikultúrny dialóg a spoluprácu mladých ľudí a vytvoriť sieť pre vzájomnú výmenu informácií a poznatkov. Doteraz sa do programu aces zapojilo približne 20.000 žiakov a 2500 učiteľov.