Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Slováci čoraz viac podporujú dobré veci

Beh pre život - štart Foto: Tomáš Gerši/TASR


Prvýkrát sa do behu zapojila aj Banská Bystrica, ktorá s počtom 1589 ľudí na trati prekonala aj očakávania organizátorov. Celkovo sa zo štartovného a darov podarilo Nadácii Tesco vyzbierať takmer 60.000 eur. Celá zbierka poputuje na zakúpenie špeciálneho prístroja Incucyte, ktorý ako prvý na Slovensku umožní sledovať vývoj nádorových buniek. Cieľom je pre Nadáciu Výskum rakoviny vyzbierať 85.000 eur, toľko totižto prístroj stojí. „Ide o najúspešnejší ročník za päť rokov fungovania projektu Tesco Beh pre život. Je úžasné, koľko ľudí s dobrým srdcom sa spojilo pre dobrú vec. K splneniu tohtoročného cieľa – zakúpeniu špeciálneho prístroja Incucyte – nám chýba ešte 25.000 eur. Dovolím si preto vyzvať ľudí, že je stále možné sa zapojiť do zbierky formou zasielania dobrovoľných príspevkov na účet 2434842458/0200 a pomôcť dobrej veci,“ povedal Michal Dyttert z Nadácie Tesco. Počas behu sa najviac peňazí vyzbieralo v Bratislave, a to až 14.936 eur, v Prešove 14.275, v Žiline vyzbierali 7113, 6360 sa podarilo získať v Nitre, 4.120 v Trenčíne a nováčik Banská Bystrica získala od bežcov pre dobrú vec 6.150 eur. Aktuálny stav vybranej čiastky môžete sledovať na stránke www.behprezivot.sk

Beh pre život - štart Foto: Tomáš Gerši/TASR


Zúčastnených behu podporovala už tradične skalná skupina patrónov z minulých ročníkov – obľúbený herec Jozef Vajda, operný spevák Martin Babjak, prezentérka aerobiku Lucia Medeková, futbalový tréner Vladimír Labant, herci Ján Greššo a Eva Pavlíková. Do skupiny patrónov pribudli aj dvaja noví členovia – populárny hokejista Vladimír Országh a nová patrónka behov pre celé Slovensko Katka Berešová.

Podľa štatistík na Slovensku ochorie ročne na rakovinu 28.000 ľudí, z ktorých 12.000 zomrie. „Vďaka unikátnemu projektu Tesco Beh pre život sme mohli v priebehu štyroch rokov kúpiť veľmi dôležité prístroje, ktoré slúžia nielen na výskum, ale aj na včasnú diagnostiku pacientov,“ dodala Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny.

Tomáš Gerši, Univerzita Komenského BratislavaBeh pre život - štart Foto: Tomáš Gerši/TASR

Slovákov s dobrým srdcom, ktorí neváhajú pomáhať, neubúda. Práve naopak. Dôkazom je aj tohtoročná rekordná účasť na jednom z najväčších charitatívnych projektov na Slovensku – na Tesco Behu pre život

Bratislava 30. júla (TASR) - Počas mája a júna sa na štart postavilo v šiestich mestách Slovenska rekordných 14.824 bežcov, čo je o 2500 účastníkov viac ako v minulom roku. Najviac bežcov bolo v Prešove a v Bratislave.