Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Slováci sa budú môcť bezplatne učiť nemčinu na novom portáli

Popri vytvorení jazykových kurzov má projekt za cieľ tiež sprístupniť informácie týkajúce sa administratívnych a praktických záležitostí v Nemecku a Rakúsku.

Bratislava 10. júla (TASR) - Osem organizácií zo šiestich európskych krajín spúšťa začiatkom budúceho roka portál deutsch.info. Táto stránka, ktorá vzniká s finančnou podporou Európskej komisie, umožní učiť sa bezplatne po nemecky v desiatich európskych jazykoch vrátane slovenčiny.

Inovatívny portál deutsch.info obsahuje jazykový kurz rozdelený do troch úrovní A1, A2 a B1 a je určený začiatočníkom a mierne pokročilým, ktorí majú záujem učiť sa nemčinu z pohodlia domova. Portál ponúka aj praktické informácie o živote a práci v Nemecku a Rakúsku a je tak vhodný pre ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, ale aj pre študentov, turistov a obyvateľov pohraničných regiónov s Nemeckom a Rakúskom.

"Ľudia vedia, že pre nich nemčina môže znamenať rozhodujúcu výhodu na začiatku ich kariéry," vysvetľuje Anne Pritchard-Smith, riaditeľka Österreich Institut, ktorá je jednou z ôsmich organizácií zapojených do projektu. V projekte zodpovedá za vývoj kurzu nemčiny. Online portál deutsch.info podľa Pritchard-Smith oslovuje tých záujemcov, ktorí chcú dosiahnuť úspech vo svojej vlasti, alebo v niektorej z nemecky hovoriacich krajín, alebo si chcú nechať otvorené obe cesty.

Popri vytvorení jazykových kurzov má projekt za cieľ tiež sprístupniť informácie týkajúce sa administratívnych a praktických záležitostí v Nemecku a Rakúsku, a to vo forme rozličných vzorových dokumentov, napríklad korešpondencie alebo formulárov pre migrantov.

Do tvorby portálu sú zapojené organizácie z Nemecka a Rakúska, ktoré spolupracujú s kolegami z Poľska, Česka, Slovenska, Slovinska, Chorvátska, Litvy a Ruska. "Naši skúsení partneri z rôznych krajín a oblastí činnosti vnášajú do projektu okrem svojich odborných schopností tiež silný interkultúrny náboj," hovorí vedúci projektu Jevgenij Gaus z berlínskeho ateliéru Studio Gaus, ktorý už má úspešne za sebou vývoj niekoľkých ďalších jazykových portálov. "Každý z partnerov upravuje učebné materiály pre svoju krajinu a zaisťuje v nej propagáciu a informovanie o projekte deutsch.info," dodal.

Asi pred mesiacom bola na adrese deutsch.info spustená informačná stránka, na ktorej môžu záujemcovia sledovať aktuálny stav projektu.