Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Slovákom v Prahe už začali transplantovať pľúca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Transplantáciu pľúc lekári na Slovensku nevykonávajú. Tento technicky najkomplikovanejší transplantačný výkon robili Slovákom doteraz v Rakúsku, a to od roku 1998.

Bratislava 8. marca (TASR) - Fakultná nemocnica v pražskom Motole už začala s transplantáciami pľúc pre slovenských pacientov. Tým doteraz takýto zákrok robili lekári v Rakúsku.

Slovenka absolvovala v Prahe úspešnú operáciu 5. marca. V súčasnosti je 42-ročná žena v špecializovanej pooperačnej zdravotnej starostlivosti v Česku. Pacientku potom prevezú do Univerzitnej nemocnice Bratislava, lekári jej tam poskytnú potrebnú posttransplantačnú starostlivosť.

"V Motole sa ročne spoločne pre Čechov a Slovákov zabezpečia desiatky transplantácií, čo je už úroveň európskej špičky," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Transplantáciu pľúc lekári na Slovensku nevykonávajú. Tento technicky najkomplikovanejší transplantačný výkon robili Slovákom doteraz v Rakúsku, a to od roku 1998. Rakúsko však nedávno oznámilo, že už nemá dostatočné kapacity prijímať nových pacientov zo Slovenska, naša krajina sa preto na spolupráci dohodla s Českom.

Obe krajiny majú aktuálne spoločný zoznam čakateľov na transplantáciu. Momentálne sú na čakacej listine traja slovenskí pacienti, ďalší dvaja sú v predtransplantačnej vyšetrovacej príprave. Transplantovať pľúca potrebuje ročne asi desať Slovákov.

Rezort zdravotníctva chce, aby sa pľúca transplantovali aj na Slovensku. V rámci projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) preto uvažuje o zriadení transplantačného centra pľúc.

Pacientov v súčasnosti na Slovensku na transplantáciu pľúc "iba pripravujú", v UNB manažujú starostlivosť pred a po.