Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Slovenskí a tureckí podnikatelia rozvíjali vzťahy na fóre v Bratislave

Na snímke vľavo prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas oficiálneho privítania v Prezidentskom paláci v Bratislave 31. marca 2015. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je na recipročnej oficiálnej návšteve Slovenska. Do Bratislavy pricestoval v pondelok 30. marca zo Slovinska s početnou podnikateľskou delegáciou. Dnes ho čakali rokovania s jeho slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom. Okrem bilaterálnej spolupráce s dôrazom na hospodárske a vedeckovýskumné vzťahy boli hlavnou náplňou rozhovorov aktuálne politicko-bezpečnostné výzvy v euroatlantickom priestore i v oblasti východného Stredomoria. Erdogan sa stretne aj s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Uskutočnilo sa pri príležitosti oficiálnej návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v SR.

Bratislava 31. marca (TASR) – Prispieť k rozvoju hospodárskych a obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Tureckom, ako aj spolupráce medzi podnikateľmi oboch krajín malo slovensko-turecké podnikateľské fórum, ktoré sa dnes konalo v Bratislave. Uskutočnilo sa pri príležitosti oficiálnej návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v SR.

Turecká hlava štátu zdôraznila existenciu obrovského potenciálu pre investície a obchod so Slovenskom. "Slovensko je v blízkosti východných aj západných európskych trhov, má zručnú pracovnú silu, prírodné zdroje, stabilné prostredie a atraktívne podmienky. Preto sa stalo centrom záujmu zahraničných investorov, zvlášť v oblasti automobilového priemyslu. Napriek globálnej finančnej kríze a ekonomickej recesii v Európe vykázalo v roku 2014 nadpriemerný ekonomický rast," ocenil Erdogan.

Ako vyčíslil, celkový objem tureckých investícií na Slovensku je okolo 31 miliónov USD a investície Slovenska v Turecku predstavujú približne 14 miliónov USD. "Musíme sa postarať, aby sa tieto čísla zvýšili v čo najkratšom čase tak, aby to odzrkadlilo vysokú úroveň a hĺbku našich vzťahov a priateľstva," povedal turecký prezident. Je presvedčený, že úlohou štátov je odstraňovať byrokratické prekážky, aby si podnikatelia mohli robiť svoju prácu.


"Je prirodzené, že je úlohou nás, politikov, reprezentantov našich krajín, aby sme vytvárali dobré podmienky pre investície a vzájomný obchod. Ak sa bude navzájom dariť podnikateľom, ak sa bude vďaka tomu dariť našim krajinám, budú spokojní aj občania našich oboch krajín a, pravdaže, budeme spokojní aj my, ktorí tieto krajiny vedieme," uviedol v prejave prezident SR Andrej Kiska.

Na záver podnikateľského fóra podpísali Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a turecká Rada pre zahraničné hospodárske vzťahy (DEIK) memorandum o porozumení zamerané na podporu investícií a obchodu. Zároveň Slovak Business Agency (SBA) a Organizácia pre rozvoj malých a stredných podnikov (KOSGEP) uzavreli memorandum venované podpore medzinárodnej spolupráce malých a stredných podnikateľov.