Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Slovenskí gymnazisti sa vrátili z olympiády astronómov so zlatom

Ilustračné foto Foto: TASR

Celkovo si päťčlenná výprava gymnazistov priviezla z Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (IOAA) v Brazílii dve zlaté a jednu striebornú medailu.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Dve zlaté a jednu striebornú medailu doviezla na Slovensko päťčlenná výprava gymnazistov z Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (IOAA). Pätica získala nomináciu reprezentovať Slovensko po víťazstve v celoslovenskom finále Astronomickej olympiády. TASR dnes o tom informovala Michaela Španková zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

Šiesty ročník vedeckej olympiády IOAA sa konal v Brazílii a zúčastnilo sa na ňom 29 delegácií z 27 krajín sveta. Do súťaže sa tak zapojilo celkom 135 študentov. "Konkurencia sa zvýšila, no my sme sa spoliehali predovšetkým na Petra Koseca z Trenčína, ktorý je na olympiáde už po štvrtý raz, no žiaľ, už posledný, lebo zmaturoval a od jesene ide študovať fyziku a astrofyziku na univerzite v Cambridge," povedal na margo konkurencie vedúci výpravy Ladislav Hric.

Kosec nakoniec očakávania nesklamal a ziskom zlatej medaily zaznamenal osobný olympijský hattrick. Celkovo sa umiestnil v rámci svetového rebríčka na piatom mieste. Okrem toho dostal ešte diplom za absolútne víťazstvo v dátovej analýze, ktorú urobil bez straty bodov. Druhú zlatú medailu vybojoval pre Slovensko Matúš Kulich z Detvy.