Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Slovenskí reprezentanti v plávaní sú bez semifinále

Katarína Filová Foto: TASR/Martin Baumann

Medzinárodná plavecká federácia FINA pôvodne oznámila, že do Londýna pocestuje zo Slovenska iba Smolenová.

Londýn 3. augusta (TASR) - Ani jednému z pätice slovenských plavcov sa na OH 2012 v Londýne nepodarilo postúpiť z rozplávb do semifinále. Podľa slov trénera Gabriela Barana však nikto z nich nesklamal a pre všetkých boli súťaže v Aquatic Centre obrovskou skúsenosťou.

"Už pred MS 2009 som hovoril, že v Ríme chceme urobiť prvý stupienok k tomu, aby sme sa dostali do Londýna. Katarína Filová, Katarína Listopadová, Miroslava Syllabová i Tomáš Klobučník štartovali na prvej olympiáde a všetci podali výkony na hranici svojich možností. To isté platí aj o Denise Smolenovej, ktorá bola už pred štyrmi rokmi v Pekingu. Denisa výrazne nezaostala za časmi, ktoré jej na ME v Debrecíne vyniesli finálovú účasť na 100 i 200 m motýlik," povedal pre TASR Baran.

Príprava na vrchol sezóny nebola ideálna. Medzinárodná plavecká federácia FINA pôvodne oznámila, že do Londýna pocestuje zo Slovenska iba Smolenová a tak ďalší B-limitári už považovali sezónu za skončenú.

"Katku Filovú som musel stiahnuť z dovolenky v Chorvátsku a aj ďalší plavci sa vrátili do tréningového kolotoča po prestávke. Na sústredení na Malorke sme urobili kus práce, no za tri týždne sa nedali urobiť žiadne zázraky. Najbližšie k prekonaniu slovenského rekordu bol v Londýne Tomáš Klobučník, ktorý bol po rozplavbách prsiarskej dvestovky na seba nahnevaný. Keby sa nebál tretej päťdesiatky, mohlo z toho byť osobné maximum, lebo finiš mal dobrý. Filovej som pred olympiádou hovoril, že na krauliarskej stovke môže zopakovať čas z ME v Debrecíne, no potom hrozí, že vybuchne na dvestovke. V ani jednej z disciplín nesklamala, hoci si nevylepšila osobné maximá, to isté platí aj o Katke Listopadovej."

Baran tvrdí, že omladený slovenský reprezentačný tím má perspektívu. "Máme silnú generáciu plavcov a verím, že na MS 2013 v Barcelone sa od nich dočkáme ďalších zlepšení. Denisa Smolenová dozrela a opäť dostala veľkú chuť do plávania. Trénuje v Amerike, kde sú iné podmienky, no pevne verím, že aj vďaka kvalitnému sparingu bude ešte stúpať hore. Určite ešte nepovedala posledné slovo. Perspektívu majú i ďalší plavci štartujúci v Londýne vrátane Mirky Syllabovej. Veľkým talentom je aj Rišo Nagy. Škoda, že v Londýne nemohol štartovať na 1500 m v.sp, určite by neskončil posledný."


SÚHRN výsledkov Slovákov v rozplavbách na OH 2012 v Londýne:



100 m motýlik 28. Denisa Smolenová 59.48
200 m v.sp. 28. Katarína Filová 2:02,03
200 m pol.pr. 28. Katarína Listopadová 2:16,81
200 m motýlik 21. Denisa Smolenová 2:11,10
200 m prsia 23. Tomáš Klobučník 2:13,40
100 m v.sp. 31. Katarína Filová 56,58
50 m v.sp. 38. Miroslava Syllabová 26,07