Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Somálsko vyhlásilo tri dni smútku za obete explózie v Mogadiše

Somálčania nesú zraneného muža po mohutnej explózii bomby 14. októbra 2017 v somálskom Mogadišu. Mohutná explózia bomby uloženej v nákladnom automobile zabila dnes najmenej 20 ľudí v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Podľa obyvateľov išlo o najmohutnejší výbuch za posledné roky. Pri samovražednom útoku, ktorý mal zrejme za cieľ hotel na rušnej ceste, utrpelo ďalších najmenej 40 ľudí zranenia. Foto: TASR/AP

Somálska vláda oficiálne nezverejnila počet obetí explózie. Mnohí ľudia podľahli svojim zraneniam po prevoze do nemocnice, stav ďalších je veľmi vážny až kritický.

Mogadišo 15. októbra (TASR) - Mohutná explózia bomby uloženej v nákladnom automobile usmrtila v sobotu v somálskom hlavnom meste Mogadišo najmenej 53 ľudí. O novej bilancii výbuchu dnes informovala agentúra AP.

Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed dnes vyhlásil v súvislosti s tragédiou trojdňový štátny smútok a podľa agentúry AP sa pridal aj k tisíckam ľudí, ktorí reagovali na výzvu nemocníc a prišli darovať krv pre najmenej 60 ľudí zranených pri výbuchu.

Somálska vláda ešte stále oficiálne nezverejnila počet obetí explózie. Mnohí ľudia podľahli svojim zraneniam po prevoze do nemocnice, stav ďalších je veľmi vážny až kritický, takže úrady majú obavy, že bilancia obetí ešte stúpne.

K explózii sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale somálske úrady predpokladajú, že ide o samovražedný atentát, ktorý pripisujú islamistickým milíciám aš-Šabáb.

"Životy Somálčanov, matiek, otcov, detí, sú im (militantom aš-Šabábu) ľahostajné," uviedol dnes somálsky premiér Hassan Ali Khaire, ktorý poukázal na to, že útočníci sa zamerali na najľudnatejšiu časť Mogadiša a "zabili len civilistov".

Somálsky minister informácií Abdirahman Omar vo vysielaní štátneho rozhlasu vyhlásil, že sobotňajší výbuch bol najsilnejší, aký kedy mesto zažilo. Vyzval zjednotiť sa a postaviť sa "nemilosrdným a brutálnym" útočníkom.

Agentúra AP dodala, že záchranári v noci nadnes pokračovali v pátraní po všetkých ľuďoch, ktorí mohli výbuch prežiť a sú uväznení pod troskami explóziou vážne poškodeného hotela Safari. AP spresnila, že hotel sa nachádza v blízkosti somálskeho ministerstva zahraničných vecí. Explózia bola taká silná, že tlaková vlna odniesla spred hotela kovové brány aj obranné zátarasy.