Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Španielska zdravotná sestra nakazená ebolou v Madride sa vyliečila

Španielska zdravotná sestra Teresa Romerová so svojím psom Foto: TASR/AP

V nedeľu boli jej testy negatívne. Nemocnica oznámila, že urobí ďalší test o niekoľko hodín.

Madrid 19. októbra (TASR) - Španielska zdravotná sestra, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých kňazov v madridskej nemocnici, podľa všetkého smrtiacu chorobu prekonala. Uviedla to dnes španielska vláda, informovala tlačová agentúra Reuters.

Teresu Romerovú (44) hospitalizovali tento mesiac s vysokou horúčkou a ležala v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu. Dnes boli jej testy na vírus eboly negatívne, informovala nemocnica vo vyhlásení.

Zvyčajne sa musia pacienti podrobiť ďalšiemu testu do 72 hodín, aby boli vyhlásení za celkom vyzdravených. Nemocnica oznámila, že urobí ďalší test o niekoľko hodín.

Romerová dostala kvapku ľudského séra s obsahom protilátok pacientov s ebolou, ktorí ju prežili a tiež ďalšie lieky, ktoré hovorkyňa vláda odmietla menovať. Jedným z nich bol denníka El Mundo experimentálny liek proti horúčke favipiravir.

Romerová je jediný známy pacient s ebolou v Španielsku. V uvedenej nemocnici je na pozorovaní v karanténe ďalších 15 ľudí, vrátane Romerovej manžela.

V západoafrických krajinách - Libérii, Sierre Leone a Guinei - kde zúri epidémia eboly, už zabila najmenej 4500 ľudí.