Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Spisovateľ Frederick Forsyth bol agentom britskej tajnej služby MI6

Pohľad na budovu tajnej služby MI6 v Londýne Foto: TASR/AP

Uviedol to v autobiografii The Outsider: My Life in Intrigue.

Londýn 30. augusta (TASR) - Britský spisovateľ Frederick Forsyth bol vyše 20 rokov agentom britskej rozviedky MI6. Prezradil to vo svojej novej autobiografii The Outsider: My Life in Intrigue, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Forsyth (77), bývalý novinár, ktorý pracoval pre BBC aj agentúru Reuters, si získal uznanie svojimi realistickými špionážnymi románmi. Fanúšikovia ho dlhú dobu podozrievali z toho, že mal do činenia s britskými tajnými službami.

Autor slávneho, sfilmovaného románu Šakal pre BBC uviedol, že ako agent začal, keď ho požiadali o informácie z občianskej vojny v Nigérii, ktorá prebehla v rokoch 1967-1970.

Navštívil ho spravodajský dôstojník a požiadal ho, aby povedal, "čo sa tam deje". Forsyth tak počas posledného roka vojny posielal z krajiny "správy pre médiá a ďalšie pre môjho nového priateľa".

Tajná služba MI6, ako uviedol, chcela vedieť, či je pravda, že v konflikte zahynulo množstvo detí.

"Ministerstvo zahraničných vecí popieralo, že tam umierajú deti a nadšene podporovalo diktatúru v Lagose. Napodiv to bola MI6, ktorá mala iný pohľad," uviedol Forsyth. Ako poznamenal, nevidel nič zlého na tom, aby potvrdil, že v Biafre "deti umierali ako muchy".

Zdôraznil, že za svoju prácu agenta nedostal nikdy peniaze. "Duch doby bol iný... Bola studená vojna... Ak vás niekto požiadal o láskavosť, bolo veľmi ťažké povedať nie," dodal spisovateľ.