Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

USA žiadajú pokrok v prípade Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a iné krajiny zastavili financovanie UNRWA po obvineniach Izraela, že zamestnanci tejto agentúry OSN sa mohli zúčastniť na útoku hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri.

Washington 23. apríla (TASR) - Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), oznámil v utorok Biely dom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Financovanie UNRWA je stále pozastavené. Musíme vidieť skutočný pokrok pred tým, ako sa to zmení," uviedol Kirby.

Spojené štáty a iné krajiny zastavili financovanie UNRWA po obvineniach Izraela, že zamestnanci tejto agentúry OSN sa mohli zúčastniť na útoku hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy.

Obvineniami sa zaoberá vyšetrovanie Organizácie Spojených národov. V pondelok bola zverejnená správa inej nezávislej komisie vedenej francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Komisia v správe uviedla, že Izrael stále neposkytol dôkazy o obvineniach, že niektorí zamestnanci UNRWA sú teroristi.

"Vítame výsledky tejto správy a podporujeme jej odporúčania," uviedol Kirby v reakcii na zistenia nezávislej komisie.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič a Nórsko, ktoré je dôležitým darcom UNRWA, v utorok v reakcii na správu komisie vyzvali ostatné krajiny, aby obnovili financovia tejto agentúry OSN.

Mnohé krajiny vrátane Švédska, Kanady, Japonska, Francúzska či Európskej únie už financovania UNRWA obnovili. Okrem Spojených štátov to zatiaľ neurobila ani Británia.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci.