Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou, ale stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala aj novelu zákona o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý podporí finančným príspevkom bezpečné ženské domovy.



Bratislava - Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú spoločne podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z funkcie.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího (Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS). Nová koncová nemocnica Rázsochy je podľa nej zlyhaním vlády Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora, pre ktoré poslanci Dvořák a Krajčí pracovali.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na Ministerstve zdravotníctva SR 15. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer



Bratislava - Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.



Praha - Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky. Po skončení prvej časti rokovania bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe to povedal predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Uviedol, že Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.
Na snímke delegácie zastupujúce parlamentné výbory pre obranu a bezpečnosť krajín V4 na spoločnom rokovaní v Prahe. V druhom rade vľavo predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD). Praha, 29. apríla 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová



Bratislava - Opozičná SaS včera spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.



Bratislava - Rezort školstva v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií spustil prieskum spokojnosti vysokoškolských študentov na Slovensku. Cieľom prieskumu je zmapovať ich názory a pohľady na výučbu a podmienky študijného prostredia. Výsledky zverejnia na jeseň.



Praha - Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim.



Kyjev - Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve.



Praha - Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba.



Varšava - Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.



Praha - Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvá s väčšinou práv, aké heterosexuálnym párom poskytuje manželstvo. Obmedzenia pre nich budú naďalej platiť napríklad pri osvojovaní detí. Zmenu prinesie novela občianskeho zákonníka, ktorú včera podpísal český prezident Petr Pavel.



Ženeva - Zástupcovia 194 členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie sa včera zišli v Ženeve s cieľom nájsť konsenzus o návrhu zmluvy o prevencii, príprave a reakcii na budúce pandémie.



Rijád - Palestínske militantné hnutie Hamas dostalo "veľkorysú" ponuku na 40-dňové prímerie a prepustenie potenciálne tisícov palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov, uviedol britský minister zahraničných vecí David Cameron.



Turín - Ministri energetiky štátov skupiny G7 dosiahli v Turíne dohodu o uzatvorení uhoľných elektrární najneskôr v roku 2035.



Minsk - Bieloruské ministerstvo vnútra označilo bieloruskú redakciu nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej vykonávať akúkoľvek činnosť.

Čchangwon - Slovenská parastreľkyňa Veronika Vadovičová získala na podujatí Svetového pohára v kórejskom Čchangwone bronz v trojpolohovej disciplíne R8 malorážka 3x40.



Bratislava - Volejbalisti Rieker UJS Komárno získali svoj tretí slovenský titul. V rozhodujúcom siedmom finále play off Niké extraligy zvíťazili na palubovke VKP FTVŠ UK Bratislava 3:1 a v sérii triumfovali 4:3 na zápasy.
Na snímke radosť volejbalového tímu Rieker UJS Komárno po zisku titulu po siedmom zápase finále play off Niké extraligy vo volejbale mužov VKP FTVŠ UK Bratislava - Rieker UJS Komárno v Bratislave 29. apríla 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer