Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky pribudlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najviac chorých bolo v Nitrianskom a Žilinskom kraji, najmenej v Košickom. Najväčšia chorobnosť bola u detí do päť rokov.

Bratislava 21. marca (TASR) - Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 4583 ľudí, čo predstavuje 9,9 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení (ARO).

Najviac chorých bolo v Nitrianskom a Žilinskom kraji, najmenej v Košickom.

Najväčšia chorobnosť bola u detí do päť rokov.

Lekári nahlásili celkovo 46.487 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k nárastu chorobnosti o 2,8 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Žilinskom kraji, najnižšiu v Košickom. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov.

Výchovno-vzdelávací proces pre chorobnosť prerušili v šiestich materských a troch základných školách. Tieto školy zatvorili v Trnavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom kraji stúpla

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň 5164 prípadov akútnych respiračných ochorení, v porovnaní s minulým týždňom sa chorobnosť nezmenila. Informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Z celkového počtu ochorení bolo 520 ochorení na chrípku, chorobnosť stúpla o 15,8 percenta. Chrípka najviac trápila deti od šesť do 14 rokov. V TSK zaznamenali tento týždeň 61 komplikácií.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou, najnižšia opäť v okrese Púchov. Pre chrípku nemuseli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.


Chrípka v Banskobystrickom kraji ustupuje, napriek tomu zatvorili niekoľko škôl

Podľa predpokladov epidemiológov je výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v 12. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji približne na rovnakej úrovni, výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) však klesol o 26 percent. Pre chorobnosť ale zatvorili niekoľko škôl v kraji. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V 12. kalendárnom týždni tohto roku je o 6 percent viac respiračných ochorení a o 26 percent menej chorých na chrípku ako v 12. kalendárnom týždni 2013. "Napriek tomu sú zatvorené štyri školské a predškolské zariadenia," podotkla hovorkyňa. V okrese Brezno je to Základná škola s materskou školou na Ul. kpt. Nálepku, v okrese Lučenec ide o Materskú školu v Čamovciach, v okrese Žiar nad Hronom je to Základná škola s materskou školou Stará Kremnička a zatvorená je aj Základná škola Hodruša - Hámre v okrese Žarnovica.

Epidemiológovia RÚVZ, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v absolútnych číslach v hodnotenom týždni vyše 5700 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1773 prípadov na 100.000 obyvateľov. Štatistiku urobili na základe hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých. Z toho je chrípke podobných 451 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 136 na 100.000 osôb.

V porovnaní s uplynulým týždňom je počet komplikácií z uvedených ochorení o niečo nižší. ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, deti základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

RÚVZ zaevidoval v rámci celkovej hygienicko-epidemiologickej situácie jedno ochorenie na meningokovú meningitídu u 54-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Hospitalizovali ho na banskobystrickej Neurologickej klinike Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Laboratórne bola potvrdená vysoká zápalová aktivita v tele a kultivačne bol dokázaný Streptoccocus pneumonae.