Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Slovensko sa zapojilo do celosvetovej kampane Rozsvieť modrú

V rámci celosvetovej kampane Rozsvieť modrú, ktorá pochádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií v oblasti autizmu, Autism Speaks rozsvietili organizátori Bratislavský hrad na modro. Práve dnešný dátum Organizácia Spojených národov vyhlásila v roku 2007 za Svetový deň povedomia o autizme. Bratislava, 2. apríla 2014 Foto: Autizmus a budovy osvetlené na modro

Práve dnešný dátum Organizácia Spojených Národov vyhlásila v roku 2007 za Svetový deň povedomia o autizme.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovensko si dnes zapojilo do celosvetovej kampane Rozsvieť modrú, ktorá pochádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií v tejto oblasti, Autism Speaks. Práve dnešný dátum Organizácia Spojených Národov vyhlásila v roku 2007 za Svetový deň povedomia o autizme. V mene organizátorov kampane o tom informoval Martin Kukoľ.

"V dobe, keď je autizmus najvýraznejšie vývinové ochorenie, je mimoriadne dôležité vnímať druhých – priateľov, kamarátov aj ľudí, ktorí boli akosi ústraní z rôznych dôvodov. Chceme začať spoločenskú diskusiu o autizme a jedinečnosti a poukázať na to, že autisti sú medzi nami a nesmieme ich vytláčať mimo nášho záujmu. Práve naopak - naším cieľom musí byť integrovať ich a prijať ich ako jedinečné osobnosti," povedal za organizátorov slovenskej vetvy kampane Štefan Pogány z Nadácie Linaje. Jej cieľom je okrem iného zvýšiť povedomie verejnosti o tom, akí vlastne autisti sú a čo táto diagnóza pre nich a ich rodiny znamená.

Druhého apríla sa podľa Kukoľa niekoľko desiatok významných budov, monumentov, mostov a iných stavieb po celom svete rozsvietilo na modro. Nechýbali medzi nimi ani budova Opery v Sydney, Empire State Building, CN Tower v Toronte či socha Ježiša nad Rio de Janeiro. Ďalej uviedol, že na Slovensku projekt Rozsvieť modrú odštartoval už v polovici marca kampaňou s heslom Vráťme modrú do hry, počas ktorej dostali najdôležitejšie bratislavské sochy modré šály. "Druhého apríla sa aj na Slovensku na modro rozžiaria významné stavby. Organizátori pripravujú aj živú reťaz ľudí s modrými kahancami na Moste SNP či modrý ohňostroj priamo nad Bratislavským hradom," uviedol Kukoľ.

"Autistické deti majú problém nadväzovať vzťahy, socializovať sa a komunikovať o témach, ktoré sú pre iných zaujímavé, no pre nich nepochopené," vysvetľuje Monika, matka osemročného chlapčeka s Aspergerovým syndrómom, ktorý je jednou z foriem autizmu. "Niektoré pre nás štandardné veci, ako tykanie, vykanie, či spoločenské konverzácie sú pre nás rutinou a ovládame ich automaticky. On nedokáže pochopiť spoločensko-sociálny aspekt. Nechápe, prečo by si nemohol každý hovoriť kedy chce a čo chce," dodala.