Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Štedrí Slováci počas Dňa narcisov prispeli viac ako miliónom eur

Foto: TASR

Počas 16. ročníka Dňa narcisov sa Lige proti rakovine (LPR) podarilo vyzbierať 1.005.159,66 eur. Piatok trinásteho bol pre boj proti rakovine šťastným dňom.

Bratislava 17. mája (TASR) - Slováci opäť prekvapili. Tentokrát však pozitívne. Počas 16. ročníka Dňa narcisov sa Lige proti rakovine (LPR) podarilo vyzbierať 1.005.159,66 eur. Piatok trinásteho bol pre boj proti rakovine šťastným dňom.Výsledok zbierky nevedela do poslednej chvíle ani prezidentka organizácie LPR Eva Siracká. Tá sa to dozvedela až na tlačovej konferencii v stredu 16. mája. „Keď som sa dopočula, že v Írsku počas Dňa narcisov vyzbierali tri milióny eur, tak som si povedala, keby sa na Slovensku podarilo vyzbierať aspoň ten jeden milión,“ prezradila Siracká, ktorej sa želanie naplnilo. „Táto suma svedčí o tom, že dvadsaťdva rokov práce ľudia oceňujú a uvedomujú si, že to má zmysel,“ hovorí Eva Kováčová z LPR.

„Množstvo z nás, ktorý sa dozvie o svojom blízkom alebo o svojom známom že má rakovinu, ani nevie, ako sa má s nim rozprávať. Veľa pacientov o svojom ochorení ani nehovorí, pretože sa im ľudia začnú radšej vyhýbať. Bojíme sa toho, vieme že je to časté, týka sa to všetkých z nás a veľmi málo robíme preto, aby sa nás to naozaj nedotklo. Preto vítam iniciatívu ohľadom psychologického poradenstva,“ hovorí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Dosiahnutý výnos počas Dňa narcisov, ktorý bol tento rok 13. apríla, predstavuje oproti minulému roku nárast o 39.889,23 eur, a to najmä vďaka využitiu možnosti podpory Dňa narcisov prostredníctvom SMS správ. V rámci tejto možnosti klienti všetkých troch mobilných operátorov prispeli sumou 77.824 eur.
Foto: TASR
Dobrovoľníci, ktorých bolo tento rok viac ako 16 tisíc, vyzbierali 924.957,86 eur a priamo na účet Dňa narcisov bolo zaslaných 2.377,80 eur. Z celkového výnosu bolo na materiálne a prezentačné zabezpečenie zbierky použitých 127.730,54 eur. Nebyť partnerov LPR, táto suma by bola omnoho vyššia. Na liečbu rakoviny tak poputuje 975.645,12 eur.Liga proti rakovine používa finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov na realizáciu a financovanie projektov i programov pre onkologických pacientov, na vzdelávanie a prevenciu, aj na podporu klinických a výskumných projektov. LPR plánuje 530 575,12 eur použiť v prospech onkologických pacientov a prevenciu a 445.070 eur na podporu klinických a výskumných projektov, hospicov a pacientskych združení prostredníctvom darovacích zmlúv. Kam presnejšie poputujú vyzbierané peniaze si môžete pozrieť na stránke Ligy proti rakovine.

Už túto sobotu sa začína prvý turnus Relaxačných týždňoviek Ligy proti rakovine financovaných aj zo Dňa narcisov. Pobyty sú určené pre onkologických pacientov po liečbe s cieľom pomôcť im načerpať nové sily a poskytnúť podporu pri návrate do „bežného“ života. Počas pobytu je pre pacientov pripravený program vo forme výletov a turistiky, využitia bazénov, či sauny, arteterapie ako maľovanie na sklo, diskusie s lekárom i psychológom. Celkovo sa na pobytoch v Štrbe, Dudinciach a Podkylave zúčastní 289 pacientov z celého Slovenska.

Deň narcisov je jedinou verejno-prospešnou finančnou zbierkou Ligy proti rakovine. V uliciach miest a obcí Slovenska prebieha len jeden deň v roku. Za 16 rokov sa stal nielen zbierkou s dlhou tradíciou, ale zároveň dňom, ktorý spája ľudí v myšlienke spolupatričnosti a pomoci. Liga proti rakovine verejnosť prosila o podporu Dňa narcisov prostredníctvom posolstva „13. apríla môže pomôcť každý“. 

Tomáš Gerši, Univerzita Komenského, Bratislava