Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Import

Štipendium pre vysokoškolákov sa zvýši o 50 eur ročne

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Od septembra môžu vysokoškoláci získať maximálne 225 eur mesačne, ak študujú v mieste svojho trvalého bydliska a 270 eur, ak do školy dochádzajú viac ako 30 kilometrov.

Bratislava 18. júla (TASR) - V priebehu nasledujúceho akademického roka 2012/2013 môžu žiadatelia o sociálne štipendium získať ročne o 50 eur viac než vlani.

Maximálna mesačná suma sociálneho štipendia sa totiž zvýšila o päť eur. TASR o tom informoval autor webovej stránky Študentské financie Patrik Lučan.

"Horná hranica sociálneho štipendia je naviazaná na sumy životného minima, tie sa upravujú každoročne v júli," spresnil. Od septembra tak môžu vysokoškoláci získať maximálne 225 eur mesačne, ak študujú v mieste svojho trvalého bydliska a 270 eur, ak do školy dochádzajú viac ako 30 kilometrov. Minimálna suma mesačného štipendia zostáva nezmenená - 10 eur mesačne.

Výška štipendia sa určuje individuálne, na základe finančných pomerov domácnosti. Na webe www.studentskejfinancie.sk je k dispozícii online kalkulačka, pomocou ktorej si môžu študenti informatívne vypočítať aktuálnu výšku sociálneho štipendia.

Nové pravidlá

Rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) mení od nového akademického roka pravidlá pri prideľovaní sociálnych štipendií. Chce tak zabrániť špekuláciám, ktoré študenti využívajú, aby im bolo pridelené štipendium. Podľa súčasného znenia vyhlášky sa študent pri žiadosti o štipendium posudzuje bez rodičov v prípade, ak majú voči nemu upravenú vyživovaciu povinnosť. Nezohľadňuje sa pritom fakt, či sú študentovi rodičia rozvedení alebo nie, či s nimi študent žije a nezohľadňuje sa ani finančné zabezpečenie rodiny.

Dušan Čaplovič
Foto: TASR/Pavel Neubauer


"Študenti to riešia tak, že disponujú rozhodnutím súdu, že sú vyživovaní rodičmi napríklad v čiastke desať eur mesačne," povedal v júni hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Podľa dôvodovej správy k vyhláške počet študentov, ktorí mali upravenú vyživovaciu povinnosť, výrazne vzrástol. "V decembri 2010 bolo takýchto študentov 296 a 644 ich bolo v decembri 2011, čo predstavuje nárast o 117 percent," uviedol rezort materiáli.

Po novom sa tak pri posudzovaní nároku na štipendium bude zohľadňovať príjem rodičov aj v prípade, ak má voči nim študent upravenú vyživovaciu povinnosť, avšak rodičia nie sú rozvedení.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván


Ďalší spôsob, ktorý vysokoškoláci využívajú na získanie pomoci od štátu, je zmena trvalého bydliska, napríklad k starým rodičom. Vydokladujú to, že nežijú s rodičmi v jednej domácnosti, vďaka čomu im je často priznaná maximálna výška sociálneho štipendia, ktorá doposiaľ tvorila sumu 265 eur mesačne. Údaje, ktoré si rezort vyžiadal od vysokých škôl, ukázali, že kým v decembri 2010 inú domácnosť preukázalo 1177 študentov, za december 2011 to bolo už 1778 študentov, čo predstavuje nárast o 51 percent.