Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Študenti Katolíckej univerzity boli na sústredení na Spiši

Ilustračné foto Foto: Nikola Kokiová/TASR

Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku v odboroch politológia, žurnalistika, filozofia a učiteľstvo sa v uplynulých dňoch zúčastnili na Sústredení zo spirituality v Spišskej kapitule.

Spišské Podhradie  20.apríla (TASR) – Študenti Pedagogickej a Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku v odboroch politológia, žurnalistika, filozofia a učiteľstvo sa v uplynulých dňoch zúčastnili na Sústredení zo spirituality v Spišskej kapitule.

Na miesto konania sa dopravili individuálne. Ubytovaní boli v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtašáka. Okrem ubytovania mali zabezpečenú aj stravu. Skupinu viedol kňaz zo Spišských Vlách Stanislav Dulák, ktorý sa o študentov staral a zabezpečoval každodenný program. Medzi pravidelné aktivity patrila mládežnícka svätá omša a večerné prednášky. Najväčšej priazni študentov sa tešila túra na Spišský hrad či športové aktivity v miestnej telocvični. Študenti mohli v rámci individuálneho voľného času navštíviť i prírodný minerálny zdroj v Baldovciach. Na besedu prišli traja miestni bohoslovci, ktorí návštevníkom priblížili život v seminári a ochotne odpovedali na všetky otázky. Záujem bol o dopoludňajšie a večerné prednášky, ktoré sa zaoberali témami ako vznik sveta a vesmíru, manželstvo či existencia mimozemských civilizácií. Cieľom Stanislava Duláka bolo zobraziť tieto témy nie mravoučne a dogmaticky, ale podložiť teologické argumenty vedeckými poznatkami, a tak ich priblížiť mladým ľuďom. „Mojím zámerom nie je pritiahnuť študentov nasilu k viere. Aj ja som spočiatku o mnohom pochyboval a začal som veci skúmať. Hovorím len o ceste, ktorú si môžete vybrať, keďže človek sa od ostatných tvorov na zemi líši hlavne tým, že má slobodnú vôľu,“ upresnil Dulák.
Ilustračné foto
Foto: Nikola Kokiová/TASR
Každý večer bol študentom premietnutý film, o ktorom sa neskôr spoločne diskutovalo. Išlo o vedecký dokument Privilegovaná planéta či o filmy Muž v ohni a Zrod šampióna. V nedeľu ráno sa študenti zúčastnili na omši v Katedrále sv. Martina, kde mali súčasne možnosť prezrieť si i mimoriadne cenný interiér Katedrály, zdobený gotickými oltármi, sochami či freskami. Nachádza sa tu aj najstaršia známa románska plastika na Slovensku – Leo albus. Následne sa študenti premiestnili do Spišského Podhradia a odtiaľ domov. „I keď som mala spočiatku isté predsudky, nakoniec som bola rada, že som sa mohla na tomto podujatí zúčastniť. Nechýbala skvelá partia, výborné jedlo, zaujímavé dokumenty a svište na Spišskom hrade. Určite by som sa sem rada vrátila,“ vyjadrila sa jedna zo zúčastnených študentiek. Obec Spišská Kapitula je od roku 1948 mestskou časťou Spišského Podhradia. Je cirkevným mestečkom ležiacim na kopci a vznikla približne v 12. storočí. Rovnako je i mestskou pamiatkovou rezerváciou s mnohými historickými pamiatkami.

Nikola Kokiová, Katolícka univerzita Ružomberok