Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Študentská formula z STU zastaví v piatich slovenských mestách

Študentská formula okolo Slovenska 2012 Foto: STU

Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity pripravuje prezentačnú cestu po stredných školách. Stredoškoláci si okrem iného budú môcť zajazdiť na formulách zostrojených študentmi STU.

Bratislava 19. októbra (Teraz.sk) - Najväčším ťahákom akcií, ktoré sa uskutočnia v Nitre, Banskej Štiavnici, Prešove, Martine a Dubnici, budú vedomostné i technické súťaže stredoškolákov a najmä unikátne formule z dielne študentov Strojárskej fakulty STU.

Dve formule, jedna na elektrický, druhá na spaľovací motor, vznikli na základe medzinárodnej súťaže strojníckych vysokých škôl v pretekoch vlastnoručne zostrojených strojov. A v tejto súťaži sa SjF naozaj darí. Už len účasťou v klube fakúlt, ktoré zostrojili vlastnú formulu, sa zaradili medzi 10% svetových strojárskych škôl. Naviac pravidelne porážajú projekty študentov z Cambridge či Liverpoolu a odniesli si už niekoľko ocenení. Návštevníci si budú môcť tieto monoposty vyskúšať aj v krátkej testovacej jazde.

Okrem športových strojov a ich tvorcov sa školáci dozvedia najmä podstatné veci o živote fakulty. Bazálne informácie o možnostiach štúdia a povinnostiach študentov doplnia informácie o tom, ako reálny študentský život vyzerá, prípadne môže vyzerať v prípade záujmu mládeže. Mimoškolské aktivity a exkurzie, napríklad pravidelná na autosalón v Ženeve, dopĺňajú výročné párty eufemicky nazývané napríklad imatrikulácie, súťaž krásy, či stavanie Mája. Akciu budú sprevádzať aj živé vstupy na Európe 2.

Udalosť je podľa dekana fakulty profesora Ľubomíra Šooša hlavne realizáciou zámeru školy propagovať vlastné výrazné úspechy, o ktorých má verejnosť málo informácií, a najmä motivovať nádejných mladých technikov k štúdiu na Strojárskej fakulte STU.