Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

ŠÚ SR uskutočnil skúšku spracovania výsledkov hlasovania vo voľbách

Na archívnej snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Do termínu volieb do NR SR je naplánovaná ešte jedna skúška spracovania výsledkov hlasovania, ktorá sa uskutoční v marci.

Bratislava 16. februára (TASR) - Na ôsmich krajských pracoviskách a ústredí Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa uskutočnila druhá skúška spracovania výsledkov hlasovania vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), ktoré sa budú konať 5. marca 2016. TASR informoval Marián Jánošík, hovorca Štatistického úradu SR.

"Skúška komplexne preverila funkčnosť systému pri práci s dátami. Zameraná bola na proces spracovania výsledkov s dôrazom na jednotlivé spôsoby vyhotovenia, spracovanie a kontrolu volebných zápisníc, na dodefinovanie členov komisií, zneplatnenie kandidátov, dodefinovanie používateľských kont a ich aktualizáciu. Vyskúšaná bola aj prezentácia priebežných a definitívnych výsledkov, vrátane súborov pre médiá," uviedol Jánošík.

Skúška, na ktorej sa aktívne zúčastnilo 630 zamestnancov krajských pracovísk a ústredia Štatistického úradu SR pri nasadení 289 počítačov, bola podľa neho zrealizovaná úspešne, v súlade so stanoveným harmonogramom.

Do termínu volieb do NR SR je naplánovaná ešte jedna skúška spracovania výsledkov hlasovania, ktorá sa uskutoční v marci.

Na spracovanie výsledkov parlamentných volieb bude použitý Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb a aj na spracovanie výsledkov referenda.