Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Súd uväznil Navaľného na 15 dní, čo mu zabráni v účasti na proteste

Jeden z vodcov ruskej opozície Alexej Navaľnyj Foto: TASR/AP

Podmienečný trest tri a pol roka odňatia slobody za spreneveru označil známy bloger a aktivista za politicky motivovaný.

Moskva 20. februára (TASR) - Moskovský súd vo štvrtok večer uväznil ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného na 15 dní za porušenie zákona, ktorý obmedzuje demonštrácie. Nebude sa tak môcť zúčastniť na plánovanom proteste 1. marca, informovala v noci na dnes agentúra Reuters.

Len dva dni predtým ďalší súd rozhodol o ukončení podmienok domáceho väzenia pre Navaľného a potvrdil jeho podmienečný trest tri a pol roka odňatia slobody za spreneveru, ktorý známy bloger a aktivista označil za politicky motivovaný.

Navaľného odviedli vo štvrtok večer zo súdu v putách a posadili do policajného auta. Napriek tomu vyzval stúpencov, aby prišli na protest proti politike prezidenta Vladimira Putina.

"Aby sme zmiernili ekonomickú a politickú krízu, musíme vyvíjať tlak na úrady. Poďme na protikrízové zhromaždenie," uviedol vo videu zverejnenom na internete.

Súd nariadil umiestnenie Navaľného do väzby na 15 dní za to, že minulý týždeň rozdával v moskovskom metre letáky propagujúce protestné zhromaždenie zvolené na nedeľu 1. marca. Navaľnyj vyhlásil, že v tento deň povedie 100.000 demonštrantov proti politike Kremľa, ktorá podľa neho vedie Rusko hlbšie do hospodárskej krízy.