Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Súkromní lekári sa dohodli s Dôverou a stiahli výpovede zmlúv

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Pre zrušenie možnosti vyberať od pacientov viaceré poplatky žiadali od Dôvery viac peňazí. Po takmer piatich mesiacoch sa s ňou dohodli na postupnom zvyšovaní platieb.

Bratislava 2. júla (TASR) - Súkromní lekári zo združenia Zdravita sa dohodli so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera a stiahli výpovede zmlúv. Ide asi o 2500 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých, deti a dorast, gynekológov, ambulantných špecialistov alebo agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Pre zrušenie možnosti vyberať od pacientov viaceré poplatky žiadali od Dôvery viac peňazí. Po takmer piatich mesiacoch sa s ňou dohodli na postupnom zvyšovaní platieb.

Ambulantní lekári, ktorých zastupuje Zdravita, tak majú od júla vyššie platby o minimálnej päť percent a v prípade využívania dôležitých online informácii pri liečbe pacientov o 10,5 percenta. "Ďalšie zvýšenie platieb bude opäť sčasti plošné a sčasti bude závisieť od aktivít lekárov, ktoré zlepšia starostlivosť a kvalitu liečby pacientov," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Postupne by mali platby narásť o 20 až 30 percent.

Lekári potrebu navýšenia zdôvodňovali výpadkom príjmov pre zrušenie viacerých poplatkov v zdravotníctve, napríklad poplatku za prednostné vyšetrenie. Podľa šéfa Zdravity Ladislava Pásztora zvýšenie u niektorých ambulancií výpadok úplne nevykryje, s dohodou sú však spokojní. Viac peňazí žiadala Zdravita aj od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Union zdravotnej poisťovne. S nimi však v rámci rokovaní lekári zmluvy rušiť nechceli. Aj v tomto prípade došlo od júla k navyšovaniu platieb.

Zmluvy Dôvere vypovedali aj lekári, ktorých zastupuje Slovenská lekárska komora. Tá reprezentuje asi 1900 ambulantných lekárov. Chcú tiež viac peňazí, žiadajú zvýšenie platieb o 20 až 30 percent. Rokovania podľa Štepianského pokračujú. Najbližšie má byť v piatok (3. 7.).