Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Import

Výstavou o sv. Cyrilovi a Metodovi začalo Svetové stretnutie Slovákov

Výstava Sv. Cyril a Metod, patróni Slovenska Foto: TASR/František Iván

Program Svetového stretnutia Slovákov, na ktoré prichádzajú krajania zo zahraničia, dnes pokračuje vedeckou konferenciou Východné Slovensko v slovenských národných dejinách.

Košice 4. júla (TASR) - Cyrilo-metodskú tradíciu a jej odraz v slovenskej kultúre a umení dokumentuje výstava Sv. Cyril a Metod, patróni Slovenska, ktorú dnes otvorili v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Košiciach. Vernisáž zároveň odštartovala program Svetového stretnutia Slovákov, ktoré v Košiciach potrvá do nedele 7. júla.

Výstava je pripravená z bohatého knižničného fondu ŠVK a je venovaná 1150. výročiu príchodu solúnskych bratov na naše územie. Je možné vidieť aj ukážky starších publikácií vydaných prevažne v druhej polovici 19. storočia.

"Dokumentujú skutočnosť, že tradícia veľkomoravskej štátnosti, cyrilo-metodská tradícia a skvelý odkaz slovienskeho písomníctva boli pevnou zložkou národnej ideológie 19. storočia, keď sa vedúcou myšlienkou slovenského národného hnutia stala idea družby a vzájomnosti slovanských národov," uviedla autorka výstavy Daniela Slezáková.

Výstavu je možné pozrieť v Kultúrno-vzdelávacom centre ŠVK na Pribinovej ulici. Jej pôvodnú podobu pripravila knižnica pred troma rokmi v bulharskom jazyku, vernisáž sa vtedy konala v Sofii na pôde Bulharskej akadémie vied.

Program Svetového stretnutia Slovákov, na ktoré prichádzajú krajania zo zahraničia, dnes pokračuje vedeckou konferenciou Východné Slovensko v slovenských národných dejinách. Otvárací ceremoniál s vystúpením umeleckých súborov sa začne dnes o 18.30 h pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici. Súčasťou programovej ponuky sú okrem folklórnych vystúpení, hudobných koncertov, divadelných predstavení a oživovania histórie aj multimediálne inscenácie či tvorivé dielne.