Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Páchateľ a žena po útoku vo vlaku zomreli, strojvodcu pochválili

Záchranári na stanici Salez - Sennwald. Foto: TASR/AP

Útok vo švajčiarskom vlaku znovu ukázal, aké ťažké je pre úrady ochrániť zložitý dopravný systém v Európe, obzvlášť pred jednotlivcami vyzbrojenými obyčajnými zbraňami.

Bern 13. augusta (TASR) - Popáleninám dnes podľahol 27-ročný útočník, ktorý nožom a horľavinou zaútočil v sobotu popoludní na cestujúcich v zaplnenom vlaku vo Švajčiarsku. Informovala o tom polícia švajčiarskeho kantónu Sankt Gallen.

Polícia už skôr oznámila, že dnes ráno zomrela aj 34-ročná, pri útoku kriticky zranená žena.

Traja ďalší ľudia sa nachádzajú v nemocnici vo vážnom stave; celkovo bolo zranených sedem osôb - buď utrpeli bodné zranenia, popáleniny alebo sa nadýchali dymu. Hospitalizovaná je ešte 43-ročná žena, šesťročné dievča a 17-ročné dievča. Po ošetrení nemocnica prepustila 17-ročného tínedžera a 50-ročného muža.



Hovorca polície Hans-Peter Krüsi informoval, že všetky obete žili v kantóne Sankt Gallen.

Polícia stále zisťuje motív činu, ale oznámila, že nie sú žiadne náznaky, že podozrivý mal kontakty s extrémistickými skupinami.
"Teroristické pozadie sa doposiaľ zdá veľmi, veľmi nepravdepodobné," uviedol Bruno Metzger, predstaviteľ polície kantónu St. Gallen.

Krüsi uviedol dnes pre tlačovú agentúru AP, že úrady nemohli vypočuť podozrivého, Švajčiara zo susedného kantónu, pre jeho zdravotný stav. Muž však nemal záznam registri trestov a polícii nebol známy.

Incident sa odohral v blízkosti železničnej stanice mesta Salez na severovýchode Švajčiarska pri hraniciach s Lichtenštajnskom. Páchateľ najprv vo vagóne vlaku vylial a podpálil neznámu horľavinu. Následne začal útočiť na ľudí nožom.

Švajčiarska polícia prehľadala bydlisko podozrivého. Krüsi sa nechcel vyjadrovať k tomu, aké dôkazy boli skonfiškované pri domovej prehliadke. Povedal však, že "zatiaľ nič nenaznačuje, že to bol teroristický alebo politicky motivovaný zločin".

Podľa videa z útoku, ktoré polícia skúma, útočník konal sám a napádal pasažierov vo vlaku medzi obcami Buchs a Sennwald - najprv nožom a potom zapálil horľavinu, ktorú teraz analyzuje forenzný policajný tím.

Strojvodca si vyslúžil uznanie za duchaprítomnosť, keďže pokračoval v jazde do stanice mesta Salez a tam zastavil. To umožnilo policajným aj záchranným skupinám jednoduchšie nastúpiť do vlaku a zasiahnuť.

Pri útoku utrpelo zranenia podľa polície päť cestujúcich vo vlaku a šiesty človek, 50-ročný muž na nástupišti, sa zranil, keď vyťahoval z vlaku horiaceho podozrivého. Popáleného päťdesiatnika museli ošetriť aj preto, že sa nadýchal dymu.