Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Svet autistov priblíži simulátor, má pomôcť najmä im blízkym

Na archívnej snímke vpravo autista za pomoci opatrovateľky pracuje v tvorivej dielni v domove sociálnych služieb Drahuškovo v Krajnom Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ľudia trpiaci poruchami autistického spektra vidia svet často úplne odlišne ako ostatní.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Vidia farby, majú fotografickú pamäť, nevedia čítať emócie, vyrušujú ich hlasné či nepravidelne sa opakujúce zvuky. Ľudia trpiaci poruchami autistického spektra vidia svet často úplne odlišne ako ostatní. Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) preto vyvinula v spolupráci s partnermi simulátor autizmu, ktorý dokáže bežným ľuďom vďaka minútovej simulácii vo virtuálnej realite priblížiť pocity stredne funkčného autistu.

"Autistom vadia nepravidelnosti. Všímajú si detaily a nevedia ich odfiltrovať tak ako bežní ľudia. Keď sa dostanú do konfliktu s realitou, ktorá je pre nich rušivá, snažia sa uniknúť, pretože sa cítia nekomfortne, dokonca až v ohrození. Ich nevrlosť či uzavretosť je spôsobená vonkajšími podnetmi, ktoré pre ostatných zostávajú nepovšimnuté," vysvetľuje Mikuláš Štubňa zo spoločnosti SPOSA.

Človek trpiaci autizmom sa snaží vo všetkých vonkajších podnetoch nájsť nejakú pravidelnosť alebo poriadok. Sústredí sa na to do tej miery, že to pohltí celú jeho pozornosť – nemusí byť preto schopný vnímať ďalšie podnety. "Človek s autistickou poruchou sa jednoducho snaží vyrovnať s vonkajším „neporiadkom“ v podnetoch a až potom je schopný sa posunúť ďalej, napríklad vnímať, čo mu hovoríte. Ak sa mu to nepodarí, okrem neschopnosti sa sústrediť môže pociťovať aj frustráciu," opisuje Štubňa.

Minútová simulácia „Kaviareň“ vznikla na základe dostupných znalostí pocitov a výpovedí ľudí trpiacich autizmom. Predstavuje možnosť vidieť svet očami autistu pre bežného človeka. Simuláciu nemožno vnímať doslovne: v rámci diagnózy "porucha autistického spektra" existujú desiatky druhov autizmu, individuálna je aj miera postihnutia.

"Simulátor sme vytvorili v prvom rade pre rodinných príslušníkov ľudí trpiacich autizmom. Vďaka nemu si budú môcť oveľa lepšie predstaviť, čo ich blízky prežíva a ako odlišne vníma svet. Simulátor sme odskúšali už na niekoľkých podujatiach a v budúcnosti by sme ho radi dali k dispozícii nielen pre rodiny našich členov, ale napríklad aj pre edukačné aktivity. V tomto prípade totiž rozhodne platí, že je lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť," dodáva Štubňa.