Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Pätnásť detí zomrelo v Sýrii po očkovaní proti osýpkam

Lekári ošetrujú deti po podaní očkovacej látky v častiach Sýrie, ovládanej povstalcami Foto: TASR/AP

Nie je jasné, čo deti zabilo, ale podľa lekára sa u všetkých detí prejavili rovnaké symptómy rôznych stupňov. Lekár dodal, že také prejavy po očkovaní videl prvýkrát.

Damask 17. septembra (TASR) - Najmenej 15 detí zomrelo po podaní očkovacej látky v častiach Sýrie, ovládanej povstalcami.

Aktivisti dnes agentúre AP oznámili, že počet obetí zabitých počas dvojdňových vládnych náletov v stredosýrskom meste Talbísa sa vyšplhal na takmer 50, čo je veľké množstvo dokonca aj na kruté pomery v sýrskej občianskej vojne.

U všetkých detí - niektoré boli ešte len bábätká - sa prejavil "prudký alergický šok" asi hodinu po tom, čo im dali druhú dávku vakcíny proti osýpkam. Očkovanie prebehlo v utorok v severozápadnej provincii Idlib. Mnohé deti sa zadusili, keď im opuchli telá. Informácie poskytol lekár, ktorý riadil vakcináciu v zdravotníckom zariadení v meste Džardžanaz.

Nie je jasné, čo deti zabilo, ale podľa lekára sa u všetkých detí prejavili rovnaké symptómy rôznych stupňov. Lekár dodal, že také prejavy po očkovaní videl prvýkrát.

"Kričali a kričali, pre rodičov to bolo ťažké. Dáte svoje dieťa zaočkovať a potom zistíte, že vaše dieťa umiera. Je to veľmi ťažké," uviedol lekár a dodal, že na klinike nebol dostatok dýchacích prístrojov, čo situáciu ešte sťažovalo.

Videozáznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytáva zdravotníka, ako prehliada malé dievčatko, ktoré sa zvíjalo. Ďalšie dieťa, v oranžovom tričku a modrých nohaviciach, pôsobilo ako bez života, keď mu zdravotník dával kardiopulmonárnu resuscitáciu. Potom otvoril ústa dieťaťa, v ktorých bolo vidieť opuchnutý, modrastý jazyk.

Sýrsky konflikt trvá už štvrtý rok a spôsobil kolaps zdravotníckeho systému v ťažko skúšaných oblastiach krajiny. Zdravotníci odišli, kliniky sú zničené a sťažené je aj získavanie liekov či vybavenia. Celoštátne očkovacie programy sú chaotické a v niektorých častiach Sýrie sa vlani znovu objavila detská obrna.

Západom podporovaná opozícia sídliaca v Turecku uviedla, že pozastavila druhé kolo vakcinácie proti osýpkam, ktoré sa začalo 15. septembra. Kampaň sa mala týkať 60.000 detí.

Je krajne nepravdepodobné, aby očkovacie látky zabili deti, uviedol špecialista na verejné zdravotníctvo Fuád Fuád, ktorý má pôsobisko v libanonskom Bejrúte. Kontaminované vakcíny sú viac-menej neškodné. "Nemôžu spôsobiť smrť," dodal.

Pri najnovších náletoch sýrskej vlády zahynulo tento týždeň približne 50 ľudí v meste Talbísa, ovládanom opozičnými povstalcami. Cieľom náletov bolo zabiť povstaleckého veliteľa, uviedli dnes aktivisti. Medzi mŕtvymi je matka a päť jej detí, ktoré rozdrvili trosky domu, a tiež povstalecký veliteľ a niekoľko bojovníkov.