Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Import

Sýrski povstalci sa stiahli z damaského predmestia Mídán

Sýrske vládne jednotky začali operáciu na opätovné dobytie Mídánu v pondelok 16. júla.

Ammán/Damask 20. júla (TASR) - Sýrski povstalci sa v noci nadnes stiahli zo štvrte Mídán v južnej časti metropoly Damask po silnom ostreľovaní jednotkami vernými režimu dlhoročného prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičných aktivistov a zdroje z prostredia povstalcov.

Štvrť Mídán, ktorá sa pre opozíciu stala dôležitým strediskom odporu proti Asadovmu režimu, sa nachádza na dosah hlavných štátnych inštitúcií, neďaleko historického centra Damasku.

"Ide o stiahnutie sa z taktických dôvodov. Stále zostávame v Damasku," povedal veliteľ povstalcov Abú Umar prostredníctvom telefonického rozhovoru s redakciou Reuters. Dodal, že vojaci sýrskej armády prenikli hlbšie do centra Mídánu a majú pod kontrolou ulicu s hlavným trhoviskom.

Sýrske vládne jednotky začali operáciu na opätovné dobytie Mídánu v pondelok 16. júla. Išlo zároveň o najväčšie nasadenie vojakov sýrskej armády v metropole od začiatku povstania proti Asadovmu režimu, ktoré trvá už 17 mesiacov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes v súvislosti so Sýriou oznámil, že sa obáva o bezpečnosť 88.000 irackých utečencov v Sýrii po tom, ako našli mŕtvych sedem členov rodiny utečencov z Iraku v ich byte v Damasku. Okrem toho minulý týždeň pri streľbe neznámych útočníkov zahynuli ďalší traja Iračania.

Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová uviedla, že tisíce Iračanov, ktorí žijú prevažne v damaskej okrajovej štvrti Sajdá Zajnáb, zo strachu o svoju bezpečnosť opustili svoje domovy.

Iracká vláda podľa hovorkyne vyslala už dve lietadlá na prevoz svojich občanov do vlasti, pričom plánuje vyslať ďalšie.