Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Tábor Osvienčim je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO

Foto: Tomáš Koníček/TASR

Podľa odhadov poľských úradov zomrelo v tábore Osvienčim asi 1,1 milióna mužov, žien a detí z rôznych európskych krajín. Tábor je dnes múzeom zapísaným v zozname svetového dedičstva UNESCO

Dolný Kubín 9. mája (TASR) - Študenti Súkromného slovensko-anglického gymnázia v Dolnom Kubíne sa zúčastnili 25. apríla exkurzie v koncentračnom tábore Osvienčim.
Počas druhej svetovej vojny bol v meste Osvienčim v areáli bývalých kasární vybudovaný koncentračný tábor Auschwitz I. Vedľa neho neskôr postavili rozsiahlejší komplex, ktorý nazvali Auschwitz II – Birkenau. Podľa odhadov poľských úradov zomrelo v tábore Osvienčim – Brzezinka asi 1,1 milióna mužov, žien a detí z rôznych európskych krajín. Tábor Osvienčim – Brzezinka je dnes múzeom zapísaným v zozname svetového dedičstva UNESCO.
Podľa plánu sme si prešli celý tábor. Väčšina barakov bola zbúraná nacistami pri ničení dôkazov. Zachovalo sa len niekoľko z nich a tie sa nachádzajú vľavo od vstupu.
Foto: Tomáš Koníček/TASR
V zadnej časti sú podobne zničené krematóriá a medzinárodný pamätník s rovnakými textami v jazykoch všetkých národností židov, ktorí tu boli väznení.
Ďalej je tu menšie múzeum, ktoré prostredníctvom rodinných fotiek zobrazuje životy vybraných židovských rodín alebo jednotlivcov. Súčasťou sú aj priestory, ktorými židia postupne prechádzali po ich príchode do tábora. Na ceste smerom späť je jazierko, do ktorého sa hádzal popol a vraj tam ten popol vidieť dodnes.
Objekt bývalých vojenských kasární pôsobí veľmi úhľadne a skutočne vojensky. Strohé tehlové stavby priam vyžarujú vojenského ducha. Vo vedľa seba stojacich barakoch číslo 4 až 7 sú hlavné expozície. Najprv sa dozviete o funkciách tábora, modely vám majú pomôcť predstaviť si, ako Židov, Poliakov, Rómov či politických väzňov privážali na rampu, ako ich triedili, posielali do plynových komôr, ako do nich púšťali Cyklón B, ako vyzerali kremačné pece a ako fungovali.
Foto: Tomáš Koníček/TASR
Ešte krutejšia realita prichádza v susednom bloku číslo 5, ktorý má názov Evidencia zločinov proti ľudskosti. Na dvoch poschodiach sú v jednotlivých miestnostiach s veľkosťou väčších tried za sklom uložené osobné veci väzňov. Ďalšie bloky zobrazujú život väzňov a ich životné podmienky. Potom už návštevníci vidia plynové komory a kremačné pece.
Tri kilometre od osvienčimského tábora, za humnami rodinných domov dedinky Brzezinka, nacisti postavili nový tábor. Tristo príšerných drevených barakov, štyri krematóriá a za bránou vlastná rampa s výstupiskom.
Foto: Tomáš Koníček/TASR

To je len veľmi stručný opis toho, čo študenti nášho gymnázia mohli na exkurzii vidieť. Myslím, že je veľmi dôležité tieto skutočnosti poznať, aby naša generácia viac nedopustila opakovanie situácií, ktoré boli súčasťou najstrašnejšej vojny v 20. storočí.

Tomáš Koníček, študent Súkromného slovensko-anglického gymnázia v Dolnom Kubíne