Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Táňa Keleová-Vasilková je milionárkou

Ocenená spisovateľka Táňa Kelleová - Vasilková Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najúspešnejšou slovenskou ženskou autorkou je Táňa Keleová-Vasilková.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Od stredy 15. októbra sa Bratislava stane na štyri dni miestom konania nultého ročníka projektu Dni slovenskej kultúry. Ten si za cieľ stanovil podporiť a propagovať slovenskú literárnu tvorbu a jej autorov. Na desiatkach podujatí sa čitatelia stretnú na besedách s autormi, budú si môcť kúpiť najnovšie knihy z produkcie slovenských vydavateľstiev.

Najúspešnejšou slovenskou ženskou autorkou je Táňa Keleová-Vasilková. Na svojom konte má predaných viac ako jeden milión stotisíc výtlačkov. TASR prináša rozhovor so spisovateľkou.

Ako sa cítite ako milionárka v počte predaných kusov vašich kníh, viete si predstaviť, že vaša knižka je dnes prakticky v každej slovenskej domácnosti?

Naozaj nepredstaviteľné! Ale - na druhej strane - je to dobrý pocit. Rovnako ako skutočnosť, že moje písanie má význam, pretože moje knihy sú čítané. To poteší. A veľmi.

Kedy ste sa rozhodli, že sa vyberiete na spisovateľskú dráhu?

Snívala som o tom už ako dieťa, ale považovala som to len za snívanie. Tiež som chcela byť baletkou alebo kominárom. Fascinovala ma predstava, že sa budem prechádzať po strechách domov a pozerať na svet z výšky. Ale neskôr to aj mne samej znelo nereálne... rovnako ako možnosť, že by som bola spisovateľkou. Napokon, ňou som sa nerozhodla stať ani neskôr - len som vedela, že prišiel čas, aby som začala s písaním.

Spomínate sa na vašu prvú knihu a úsilie s tým spojené, jednak napísať ju a potom nájsť vydavateľa?

Jasné, na to sa nezabúda! Bolo to dlhé a ťažké obdobie, dnes už však viem, že to malo svoj význam. Keď človek prichádza k veciam ľahko, hrozí, že sa z nich nevie tak tešiť. A ja sa teším každý deň.

Písanie je profesia, ktorá vás drží, ktorá vás napĺňa?

Písanie je pre mňa hrou a dáva mi pocit naplnenia a potrebnosti. Je súčasťou môjho života a neviem si predstaviť, že by sa to raz mohlo zmeniť. Ale - človek nikdy nevie. Život je nevyspytateľný - v tom tkvie jeho krása.

Okrem prvej knižky ste verná vydavateľstvu Ikar. Aká je spolupráca s Ikarom?

Bezproblémová a milá. Vždy sa napokon nejako dohodneme.

Určite už pracujete na novej knihe, môžete povedať základnú ideu, prípadne názov, kedy by ste s ňou prišli na trh?

Keďže som pred týždňom dočítala korektúry najnovšej knihy, ktorá sa volá Čo to bude? - a vyjde koncom októbra, o novej knihe je hovoriť naozaj predčasné. Ale, samozrejme, štartovacie riadky mám za sebou, s hlavnými hrdinami som sa už „zoznámila“.

Aký je váš vzťah k slovenskej literatúre, ktorý z kolegov od pera je vám blízky, prípadne ktorá knižka vás zaujala. Máte vôbec čas čítať knižky iných autorov?

Čítam všetko, najradšej však fantasy literatúru. A jasná vec, že na čítanie si nájdem čas vždy, napokon, patrí to k mojej profesii. Potrebujem mať prehľad o tom, čo a ako píšu iní. Týka sa to aj našich domácich autorov.

„Táňa Keleová-Vasilková je už dlhé roky súčasťou veľkej rodiny zvanej Ikar. Za ten čas sa medzi nami (myslím tímom Ikaru a ňou) vytvoril viac než pracovný vzťah. Táňa je veľmi kamarátsky človek, ktorý sa rád smeje a to samozrejme tiež ovplyvňuje našu vzájomnú spoluprácu v tom najlepšom slova zmysle. Koncom októbra vyjde Táni v Ikare už 28. román a som presvedčená, že sa bude opäť predávať ako teplé rožky (ako napokon všetky jej doteraz vydané knihy) a onedlho jej aj za túto pribudne na konte ďalšie ocenenie v podobe Zlatej alebo Platinovej knihy. Mimochodom, Táňa Keleová–Vasilková dostala za všetky knihy vydané v Ikare Zlatú alebo Platinovú knihu,“ charakterizovala spoluprácu vydavateľstva s touto úspešnou autorkou PR manažérka vydavateľstva Mária Lešková.

Kto je Táňa Keleová-Vasilková

Táňa Keleová-Vasilková (*7.4.1964, Chomutov) sa narodila v rodine cestovateľa a publicistu Františka Keleho. Od štyroch rokov žije v Bratislave. Vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, pracovala vo viacerých časopisoch, písaniu románov sa venuje od roku 1994. Cena za voľnosť je jej prvým vydaným románom (1997). Štyrikrát získala ocenenie Panta Rhei Award ako slovenská autorka roku 2009, 2011, 2012, ako aj za najpredávanejšiu knihu roka 2012. Predaj jej románov už prekročil 1.100.000 výtlačkov.