Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

TASR prichádza s unikátnym projektom k storočnici ukončenia 1.sv.vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR

V spolupráci s fotografom Zdenkom Dzurjaninom nafotografuje všetky pamätníky Veľkej vojny na Slovensku.

Bratislava 17. decembra (TASR) - TASR prichádza s blížiacou sa storočnicou ukončenia prvej svetovej vojny s unikátnym projektom. V spolupráci s fotografom Zdenkom Dzurjaninom nafotografuje všetky pamätníky „Veľkej vojny“ na Slovensku.

„Začali sme masívny projekt, aký nemá v histórii agentúry obdobu. Sú to tisíce objektov skoro v každej obci Slovenska. Okrem fotografovania vlastne za pochodu tvoríme aktuálnu databázu, ktorá v takejto podobe na Slovensku neexistuje. Výber z týchto kolekcií budeme už od januára denne ponúkať klientom vo fotoservise. Súčasťou bude tiež interaktívny web s lokalizáciou fotografií, GPS súradnicami každého pamätníka i s možnosťou vyhľadávania podľa mien na pamätníkoch,“ povedal generálny riaditeľa TASR Vladimír Puchala.

Na archívnej snímke Zdenko Dzurjanin.
Foto: TASR/František Iván


Dzurjanin si prednedávnom vyslúžil pozornosť projektom, pri ktorom nafotil všetky kostoly na Slovensku. Priebežne začal fotografovať aj pamätníky prvej svetovej vojny, s ktorými má rovnakú ambíciu. „Keď som dofotil všetky kostoly, tak som si uvedomil, že som tým prispel k zachovaniu kultúrneho dedičstva. Podobný cieľ mám aj pri pamätníkoch. Mám radosť, že ma v súvislosti s pamätníkmi oslovila TASR na spoluprácu pri tomto projekte. Vážim si túto dôveru a verím, že vznikne podobne kvalitný výsledok ako pri kostoloch,“ konštatoval Dzurjanin.