Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Import

Témou ekoučebne sa zaoberáme už týždne na hodinách ekológie

Mnohým z nás sa zapáčila najmä výsadba byliniek Foto: Veronika Moncoľová/TASR

Mnohým z nás sa zapáčili najmä kvetinové špirály, výsadba byliniek, vytvorenie jazierka a oddychovej zóny



Sereď 17. októbra (TASR) - Dňa 12. októbra sa žiaci našej triedy - VI.A, vybrali cez piatu vyučovaciu hodinu do školskej ekoučebne. Témou ekoučebne sa zaoberáme už týždne na hodinách ekológie. Najprv sme od pani učiteľky triednej dostali hárky - plán ekoučebne, do ktorého sme nakreslili svoje návrhy, ako by mohla táto učebňa vyzerať. Mnohým z nás sa zapáčili najmä kvetinové špirály, výsadba byliniek, vytvorenie jazierka, oddychovej zóny a podobne.

Zónu výsadby sme oddelili kameňmi a zbavili sme ju buriny
Foto: Veronika Moncoľová/TASR


Aby sme mohli svoje predstavy uskutočniť museli sme zavolať odborníčku. Prišla k nám záhradná dizajnérka Annamária Smažáková zo záhradného centra PRO-SAD. Toto centrum nám ešte kedysi pomáhalo pri zriaďovaní tejto učebne a na začiatku školského roka sme ho v rámci exkurzie aj navštívili. Navrhla nám, aké rastliny by boli vhodné do tohto prostredia a tiež nám pomohla s označením rastlín, osadili sme tabuľky s ich názvami. Na začiatok nám dala za úlohu zónu výsadby oddeliť kameňmi a zbaviť ju buriny.

Prišla k nám záhradná dizajnérka Annamária Smažáková zo záhradného centra PRO-SAD. Toto centrum nám pomáhala pri zriaďovaní ekoučebne
Foto: Veronika Moncoľová/TASR


Zobrali sme si teda rôzne náradie - hrable, motyky, metly, krhly a pustili sme sa do práce! Podarilo sa nám nájsť aj dve rastlinky, ktoré sme zachránili a naspäť zasadili do zeme. Hodina však pomaly končila a práca ešte nebola hotová. Odložili sme náradie a vrátili sme sa do triedy na ďalšie vyučovanie. Našli sa aj dobrovoľníci, ktorí zostali pracovať po vyučovaní. Dokončili začatú prácu a odpratali odpad.

Aj keď sme v ekoučebni strávili dve hodiny, ešte stále máme čo robiť! Už o pár dní budeme vysádzať trvalky.

Veronika Moncoľová, ZŠ Juraja Fandlyho, VI.A, Sereď