Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

TERAZ.TV: Ako si nájsť brigádu – 3. Časť

Foto: Teraz.TV

Na to, ako si vybrať dobrú agentúru a nenechať sa oklamať existuje jednoduchý postup.


Bratislava 10. júna (TERAZ.TV) – Pri hľadaní brigády sa môžeme obrátiť na agentúru. No nie je jedno, akú agentúru si vyberieme. Či lepšie povedané ako si ju vyberieme. Na to, aby mohla agentúra sprostredkovať prácu musí mať povolenie od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Na internetovej stránke úradu si môžeme preveriť jednak sprostredkovateľov zamestnania za úhradu, jednak agentúry dočasného zamestnávania.

Serióznosť agentúry sa odráža aj v postupe uzatvárania zmluvy so záujemcom o brigádu. Pokiaľ vás nenechá zmluvu detailne preštudovať, v prípade potreby vziať domov, ale naopak žiada okamžite podpis, je to prvý varovný signál. Ďalším signálom je chýbajúci záznam o agentúre či sprostredkovateľovi v spomínaných zoznamoch úradu práce. Do tretice sú to negatívne ohlasy na fórach práce, sociálnych sieťach či referencie priamo od známych.

Stať sa môže čokoľvek. A to aj v prípade, ak ste prešli všetky stránky, zoznamy, registre.
Práve zmluva môže byť kameňom úrazu. O presnom obsahu zmluvy sa môžete dočítať v Zákonníku práce, ktorý nájdete aj na stránkach Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak už bola zmluva porušená, stále sa môže študent či ktorýkoľvek zamestnanec obrátiť na kompetentný úrad. V prípade pracovnoprávneho vzťahu uzatvoreného so zahraničným zamestnávateľom je potrebné obrátiť sa na príslušné inšpekčné orgány v danom štáte. Kontakty na inšpekčné orgány v rámci Európskej únie sú na internetovej stránke Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Čo si musí študent vybaviť sám? Dozviete sa v štvrtej časti seriálu o pátraní po super brigáde od redaktorky Kristíny Janíkovej.