Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

TERAZ.TV: John Kerry rokoval s kurdskými vodcami

Foto: TASR/AP Photo

Kurdi dlho snívajú o zahrnutí Kirkúku do svojho regiónu. Mesto, ktoré leží pri jeho hranici a pri ktorom sa nachádzajú obrovské zásoby ropy, považujú za svoju historickú metropolu.


Arbil 24. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval dnes do irackého Kurdistanu s cieľom naliehať na jeho lídrov, aby sa podieľali aj na novej vláde v Bagdade po tom, ako ich ozbrojené sily prevzali kontrolu nad mestom Kirkúk. Informovala o tom agentúra Reuters.

Príslušníci Pešmergy, bezpečnostných síl autonómneho kurdského regiónu na severe Iraku, kontrolujú Kirkúk od 12. júna po tom, ako z neho utiekli irackí vojaci pred ofenzívou sunnitských militantov z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

Kurdi dlho snívajú o zahrnutí Kirkúku do svojho regiónu. Mesto, ktoré leží pri jeho hranici a pri ktorom sa nachádzajú obrovské zásoby ropy, považujú za svoju historickú metropolu. Ak si udržia kontrolu nad Kirkúkom, príjmy z ropy by mohli zďaleka prekonať akúkoľvek rozpočtovú ponuku od Bagdadu, čo by podporilo ich ambície na vlastný nezávislý štát, uviedol Reuters.

Kerry, ktorý na ceste po krajinách Blízkeho východu vedie rozhovory o prehlbujúcej sa kríze v Iraku, chce presvedčiť kurdských lídrov, aby boli súčasťou novej irackej vlády, v ktorej môžu zastávať vysoké posty a ovplyvňovať rozdeľovanie príjmov z ropy.

V pondelok šéf americkej diplomacie v Bagdade povedal, že ho iracký premiér Núrí Málikí uistil, že splní termín na vytvorenie novej vlády zastupujúcej široké skupiny obyvateľstva do 1. júla. Washington nalieha na Málikího, aby konal rýchlo vo svetle ofenzívy sunnitských militantov, ktorí postúpili smerom k hlavnému mestu.